ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1969 – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2019, 50 χρόνια του εξωραϊστικού συλλόγου «ΑΝΩ ΝΕΑ ΠΑΛΑΤΙΑ»

Με την συμπλήρωση ΜΙΣΟΥ ΑΙΩΝΑ παρουσίας, δουλειάς και ευθύνης του Εξωραϊστικού μας Συλλόγου στο τόπο αυτόν, της κτηματικής περιοχής «ΣΕΣΣΑ» Μαρκοπούλου Ωρωπού, ο οποίος βρίσκεται πάνω από τα ΝΕΑ ΠΑΛΑΤΙΑ Αττικής, οφείλουμε κατ΄ αρχάς να αποτίσουμε ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ και ΕΥΓΝΟΜΟΣΥΝΗΣ σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους ΔΩΡΗΤΕΣ, ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ, και Εργάτες της προόδου, που βοήθησαν με κάθε τρόπο και μέσο να παραμείνει όχι μόνο σε ισχύ και ενωμένο το Σωματείο μας όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και να προσφέρει ΖΗΛΕΥΤΟ και ΑΞΙΟΛΟΓΟ πολιτιστικό, Κοινωνικό και Εθνικό έργο. Εν συνεχεία να αναφερθούμε περιληπτικά στους κυριότερους τομείς προσφοράς του στον τόπο και στους κατοίκους και οικιστές του, για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να ενημερωθούν και εκτιμήσουν τη Συλλογική προσπάθεια οι νέοι…!

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Οι κατάτμηση και ρυμοτόμηση της περιοχής μας έγινε Νόμιμα σε 604 αγροτεμάχια των 300τ.μ. και σε 20 δρόμους, από κτηματομεσίτες, σύμφωνα με το διάγραμμα, (ΙΟΥΝΙΟΣ 1968) του Πολιτικού Μηχανικού ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ που έχει κατατεθεί σε συμβολαιογράφο όπως ο νόμος ορίζει. Είναι εκτός Σχεδίου και έχει χαρακτηριστεί ως τόπος παραθεριστικής κατοικίας.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

 • Με την εγκατάσταση του Συλλόγου τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ 1969 στην έρημη και ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΕΝΗ αυτή περιοχή, βρήκαμε το οικοδομικό τετράγωνο που σήμερα καταλαμβάνει ο Ιερός ναός και το Αθλητικό κέντρο, να είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος της ευρύτερης περιφέρειας Ωρωπού, τον οποίο καθαρίσαμε και αξιοποιήσαμε.
 • Η περιοχή μας δεν ήταν συνδεδεμένη με το δίκτυο της ΔΕΗ, η οποία μας ζήτησε 25 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΡΑΧΜΕΣ ως προκαταβολή για να μας ηλεκτροδοτήσει, πράγμα αδύνατον.

Ο  Σύλλογος όμως με ενέργειές του κατόρθωσε να εντάξει τον οικισμό μας στο πρόγραμμα ηλεκτροδότησης των παραμεθόριων περιοχών της χώρας, και το 1973 να ηλεκτροδοτηθεί από την ΔΕΗ τελείως ΔΩΡΕΑΝ (Μόνο την παροχή πλήρωνε κάθε σπίτι κατά την σύνδεσή του).

 • Ο οικισμός διέθετε προσωρινό δίκτυο ύδρευσης σε όλα σχεδόν τα αγροτεμάχια, το οποίο είχαν εγκαταστήσει οι κτηματομεσίτες, για να τα πουλήσουν και μόλις το πέτυχαν, το εγκατέλειψαν, με αποτέλεσμα ο σύλλογος να αναλάβει για ΠΕΝΤΕ περίπου χρόνια την ΜΝΑΡΤΥΡΙΚΗ υδροδότησή του, με δικά του μέσα, ευθύνη και έξοδα, υδρεύοντας τον οικισμό με βάρδιες την νύχτα (10:00-12:00, 12:00-2:00, 2:00-4:00 κλπ) κατασκευάζοντας μάλιστα και συμπληρωματικό κεντρικό αγωγό ύδρευσης ΧΙΛΙΩΝ περίπου μέτρων για να παίρνουνε λίγο νερό και από την γειτονική κοινότητα Νέων Παλατίων.
 • Το (λεγόμενο) ρέμα, επί της οδού 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ και σημερινό «ΠΑΡΚΟ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ» έκτασης 7 περίπου στρεμμάτων ανήκε στην ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ως κοινόχρηστος χώρος το οποίο το είχε καταπατήσει ο Αγροφύλακας της περιοχής και ετοίμαζε η κοινότητα να του το πουλήσει, αλλά πρόλαβε ο Σύλλογος και το ΓΛΥΤΩΣΕ…!
 • Σ΄ αυτό και στην είσοδο του οικισμού μας προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά το 1979, με αποτέλεσμα ο οικισμός μας να αποκοπεί σχεδόν από τον υπόλοιπο κόσμο. Τότε ο Σύλλογος με ΑΔΕΙΑ της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και με έξοδά του, απομάκρυνε τα καμένα πεύκα και τους βράχους από την είσοδο του οικισμού, δημιουργώντας έτσι δρόμο πλάτους 10μέτρων και τοποθέτησε προστατευτικό κιγκλίδωμα-μπάρα (χρώμα κίτρινο), μήκους 111μέτρων για ασφάλεια πεζών και τροχοφόρων.
 • Το 1976 στο χώρο του πρώην σκουπιδότοπου, ο Σύλλογος εγκατέστησε ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «Μπάσκετ και Βόλεϊ» Ολυμπιακών διαστάσεων και εξοπλισμού οργάνων το οποίο διατηρείτε μέχρι σήμερα σε ΑΡΙΣΤΗ κατάσταση.
 • Το 1971 το Ελληνικό Έθνος γιόρτασε με διάφορες εκδηλώσεις ΕΚΑΤΟΝ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ της Απελευθέρωσης μας από τον Τουρκικό ζυγό.

Στον οικισμό μας τότε υπήρχαν ΔΕΚΑ παράγκες και ήταν αδύνατο να διοργανωθεί κάποια ειδική εκδήλωση για τον Εθνικό αυτό σκοπό.

Για αυτό ο Σύλλογος αποφάσισε και έδωσε στους 20 δρόμους του οικισμού μας ονόματα των Ηρώων του 1821 ονομάζοντας τον κεντρικό 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ τα οποία και εγκρίθηκαν από το κοινοτικό Συμβούλιο Μαρκοπούλου Ωρωπού, από την νομαρχία Ανατολικής Αττικής και το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο μάλιστα μας ΣΥΝΕΓΧΑΡΕΙ για την ενέργεια αυτή.

Ας σημειωθεί ότι ο Σύλλογος τοποθέτησε τις σχετικές πινακίδες στους δρόμους και τον ανάλογο αριθμό σε καθένα από τα 604 αγροτεμάχια που αναλογούσε (τεράστιο έργο)…!

Η Ονοματοδοσία των οδών, που αποτέλεσε όχι μόνο ΕΘΝΙΚΟ, αλλά και ΙΕΡΟ καθήκον του Συλλόγου και των μελών του έγινε ως εξής:

 • Κεντρική (είσοδος οικισμού) 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ
 • Πρώτη παράλληλη ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ
 • Δεύτερη παράλληλη Π. ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ

Και όλοι οι κάθετοι, κατ΄ αλφαβητική σειρά:

ΟΔ. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ,ΛΟΡΔΟΥ ΒΥΡΩΝΟΣ,ΑΘΑΝ. ΔΙΑΚΟΥ,Κ. ΚΑΝΑΡΗ,Ι. ΚΑΠΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ, Α. ΚΟΡΑΗ, Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ, Μ. ΜΠΟΤΣΑΡΗ

Μ. ΜΑΥΡΟΓΕΝΝΟΥΣ, Α. ΜΙΑΟΥΛΗ, ΝΙΚΗΤΑΡΑ, ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ, ΤΖΑΒΕΛΛΑ, ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ, ΑΛ. ΥΨΗΛΑΝΤΗ.

 • Το 1980, με προσωπική παρέμβαση του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής αείμνηστου ΝΙΚΗΤΑ ΚΩΒΑΙΟΥ, το κοινοτικό Συμβούλιο Μαρκοπούλου Ωρωπού, παραχώρησε από το κοινόχρηστο κτήμα ΕΝΑΜΙΣΗ ΣΤΡΕΜΜΑ προς το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αγίου Αθανασίου Μαρκοπούλου Ωρωπού, με τον όρο της ανέγερσης Ιερού Ναού και Πνευματικού Κέντρου από τον εξωραϊστικό Σύλλογο «Άνω Νέα Παλάτια» Ωρωπού, αφιερωμένο στον Άγιο Φανούριο, που είχε προτείνει η αείμνηστη ΑΡΕΤΗ ΚΩΒΑΙΟΥ.
 • Έτσι αφού εκδόθηκαν οι προβλεπόμενες νόμιμες Άδειες από πολεοδομία, Ναοδομία, δασαρχείο, Αρχαιολογική υπηρεσία και Νομαρχία και αφού ανέλαβε την ΕΠΙΒΛΕΨΗ του έργου ΔΩΡΕΑΝ ο Πολιτικός Μηχανικός και βουλευτής της περιφερείας μας αείμνηστος ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ και το τεχνικό Γραφείο του αείμνηστου ΙΩΑΝΝΗ ΝΥΣΤΑΖΑΚΗ και της συζύγου του Αρχιτέκτονος Κας ΜΑΡΙΑΣ ΦΛΕΣΣΑ-ΝΥΣΤΑΖΑΚΗ, επίσης ΔΩΡΕΑΝ στις 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1980 ο μακαριστός Μητροπολίτης Αττικής ΔΩΡΟΘΕΣ, θεμελίωσε τον Ιερό Ναό που είναι αφιερωμένος στον ΑΓΙΟ ΦΑΝΟΥΡΙΟ και στον ΑΓΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ και ο οποίος κτίστηκε με την ευθύνη και οικονομική φροντίδα από τον Σύλλογο μας με την ολοκλήρωση του το 1993, μεταβάλλοντας ον οικισμό μας στην ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ σε τόπο ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ και ΕΛΠΙΔΑΣ, καθώς και της αίθουσας του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ 22Χ16τ.μ. και προαύλιο τσιμεντένιου χώρου 63Χ22τ.μ.. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Σύλλογος από το 1990 είχε εγκαταστήσει στο χώρο αυτό ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ, την οποία όμως αφαιρέσαμε προ μηνών μετά από παραγγελία του κυρίου Εισαγγελέως για όλες τις παιδικές χαρές της χώρας παλαιών προδιαγραφών.
 • Μεταξύ του Ναού και του Αθλητικού Κέντρου, το κομμάτι αυτό (υπόλοιπο σκουπιδότοπου) ο Σύλλογος με έξοδα του το διαμόρφωσε, το ασφαλτόστρωσε με ΔΩΡΕΑ του Λατομείου ΧΡ. ΝΤΟΥΜΑΝΗ και το παρέδωσε στην κοινωνία μήκους 49μ. και πλάτους 11μ. ως συμπλήρωμα της οδού ΚΟΡΡΑΗ ενώνοντας έτσι την 25η ΜΑΡΤΙΟΥ με την Π. Π. ΓΕΡΜΑΝΟΥ.
 • Και σαν να μην μας έφταναν όλα αυτά, μας προέκυψε ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ανάγκη να ολοκληρωθεί ο τσιμεντένιος πεζόδρομος «ΧΑΡΑ» που είχαμε ξεκινήσει να τον κατασκευάζουμε πριν από χρόνια στον κοινόχρηστο χώρο.

Ο Βοηθητικός αυτός δρόμος, μήκους 110μ. και πλάτους 4μ. συνέδεσε την οδό ΚΟΡΑΗ με την 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ και εξυπηρετεί τον Ναό περιμετρικά.

 • Εκτός όμως από αυτά, ο Σύλλογος φρόντισε να προβάλλει τα δίκαια αιτήματα και τις ανάγκες του οικισμού μας στην πολιτεία και στις Αρχές του τόπου μας, να εκπροσωπείται σε χαρές και λύπες της ζωής, να οργανώσει εκδρομές, Αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, ομιλίες και Εκθέσεις στο Πνευματικό Κέντρο του οικισμού μας κ.α.

Και όλα αυτά, ποτισμένα με ιδρώτα και δάκρυα, πότε χαράς και πότε αγωνίας και θλίψης για την εξεύρεση χρημάτων, αποτελούν την ΖΩΝΤΑΝΗ εικόνα της προσπάθειας όλων μας που παρόλο ότι βρεθήκαμε στον τόπο αυτόν από το 1969 άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, ΕΝΩΘΗΚΑΜΕ σαν μια οικογένεια, αγκαλιάσαμε τον ΠΡΟΣΤΑΤΗ Σύλλογο μας, και επιτελέσαμε το καθήκον μας στα ΠΕΝΗΜΤΑ αυτά χρόνια με σεβασμό και αξιοπρέπεια ως άνθρωποι και πολίτες και δικαιωματικά αισθανόμεθα σήμερα όλοι, όχι μόνο ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ για τη πορεία αυτή της ύπαρξης του Σωματείου μας, αλλά και ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ για το έργο του…!!

(Εκ του Συλλόγου)

This entry was posted in Δημοτικά, Επιστολές. Bookmark the permalink.