«Σημεία και τέρατα» και… στοχευμένοι έλεγχοι στο δήμο

«Πρέπει κάποια στιγμή οι δημότες του Ωρωπού να μάθουν την αλήθεια», τόνισε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο νέος δήμαρχος Γιώργος Γιασημάκης και συμπλήρωσε: «Αυτή η αλήθεια θα πρέπει να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης»!

Ήταν ουσιαστικά το πρώτο δημοτικό συμβούλιο για τη νέα δημοτική αρχή -το οποίο συνεχίζεται λόγω παρέλευσης της ώρας και σήμερα στις 7 μ.μ.- και στο οποίο περιλαμβανόταν και το αίτημα του πρώην δημάρχου για οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο του δήμου, καθ’ όλη τη διάρκεια της 5ετούς θητείας του.

Αυτό ήταν το θέμα που ήταν εξαιρετικά αποκαλυπτικό, για όλους τους δημότες του Ωρωπού, με αναφορές σε μια χείριστη κακοδιαχείριση, η οποία έχει οδηγήσει το δήμο στην πόρτα της χρεοκοπίας! Και είναι ουτοπία να λέει κάποιος ότι η υπόλογη για την τραγική αυτή κατάσταση προηγούμενη δημοτική αρχή, ήταν αυτή που ζήτησε τον έλεγχο και άρα… «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», γιατί τελικά το αίτημα αυτό φαίνεται να είναι προς χάριν εντυπωσιασμού και συσπείρωσης της μείζονος αντιπολίτευσης… γύρω από τον αρχηγό της!

Όμως, δυστυχώς για όσους θέλουν να συνεχίζουν την παραπληροφόρηση των δημοτών και το κουκούλωμα προκλητικών και ελεγχόμενων δημοτικών πράξεων, ο νέος δήμαρχος Γιώργος Γιασημάκης και η δημοτική του ομάδα, είναι άνθρωποι αποφασισμένοι να φέρουν την καθαρότητα στο δήμο προς όφελος των δημοτών και της ανάπτυξης… και αυτό φάνηκε χθες ξεκάθαρα ότι θα κάνουν!

Έτσι, σε αυτό το πρώτο συμβούλιο και με αφορμή το αίτημα του ελέγχου, το οποίο να σημειώσουμε ήταν προεκλογική δέσμευση του Γιώργου Γιασημάκη και της παράταξής του, ο νέος δήμαρχος απάντησε με συγκλονιστικά στοιχεία στον προκάτοχό του.

«Ζητάει σήμερα ο κύριος Ρούσσης οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο και χτυπάει ανοιχτές πόρτες, γιατί ήδη έχω δεσμευτεί στο προηγούμενο συμβούλιο και έχω πει ότι ο έλεγχος θα γίνει είτε το θέλει είτε δεν το θέλει…», είπε ο νέος δήμαρχος απαντώντας στο αίτημα του κυρίου Ρούσση και συνέχισε:

«Ζητάει γενικευμένο οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο γιατί ξέρει ότι δεν μπορεί να γίνει… γιατί είχε φροντίσει ο κύριος Ρούσσης να μην περάσει κανέναν ισολογισμό, από το 2012, με το Ελεγκτικό Συνέδριο να απειλεί το δήμο με κυρώσεις!!! Δηλαδή δεν υπάρχουν ισολογισμοί για τα έτη 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 και 2018! Και αφού δεν υπάρχουν ισολογισμοί, δεν υπάρχει βάση για έλεγχο, πάνω στην οποία θα μπορούσε να γίνει». Και ο δήμαρχος Γιώργος Γιασημάκης ρωτούσε, τι φοβόντουσαν και δεν έκαναν ισολογισμούς!

Σύμφωνα λοιπόν με τον νέο δήμαρχο, η απόφασή του ήταν και είναι ο έλεγχος να γίνει και όπως χαρακτηριστικά είπε: «Όχι όπως ζητάει ο κύριος Ρούσσης για να μην γίνει ποτέ! Θα κάνουμε τον έλεγχο με τη σωστή διαδικασία, για να μπορέσει να γίνει πράξη… και η διαδικασία αυτή είναι οι στοχευμένοι έλεγχοι. Οι έλεγχοι σε συγκεκριμένες πράξεις και όχι γενικά και αόριστα, ελάτε να ελέγξετε κάτι που δεν υπάρχει»!

Και ανέφερε μερικά ενδεικτικά  παραδείγματα από τα «ευρήματα» της προηγούμενης διοίκησης του δήμου:

α) Σε δύο ίδια έργα σε κοντινές περιοχές στον Κάλαμο, στον Χιλιοπόταμο και στην Ποσειδωνία για αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης με προϋπολογισμό για το κάθε έργο 1.500.000 ευρώ. Στο έργο Χιλιοποτάμου που δημοπρατείται από την Περιφέρεια Αττικής, η έκπτωση ήταν 63%. Το έργο της Ποσειδωνίας που έδωσε η δημοτική αρχή Ρούσση με διαπραγμάτευση, η έκπτωση που δόθηκε από τον εργολάβο ήταν 15%!!! Μια διαφορά της τάξεως του 48%!

β) Για τα αντλητικά συγκροτήματα του δήμου, δόθηκαν από τη δημοτική αρχή Ρούσση με απευθείας αναθέσεις στον ίδιο προμηθευτή, κάνοντας κατάτμηση, περίπου 1.200.000 ευρώ! Σημείωσε δε ότι μετά την εκλογική τους ήττα, δεν χάλασε μέχρι σήμερα κανένα αντλητικό συγκρότημα, ενώ μέχρι τότε χάλαγε 1-2 την εβδομάδα!

γ) Για λάμπες φωτισμού και ηλεκτρολογικό υλικό στον ίδιο προμηθευτή με απευθείας αναθέσεις, δόθηκαν κοντά στο 1.000.000 ευρώ! Σύμφωνα με έλεγχο της αγοράς, οι συνήθως δύο τύπου λάμπες που αγόραζαν σε τιμές 15 και 13 ευρώ, έκαναν 5,70 και 4,80 αντίστοιχα και όπως είπε ο κ. Γιασημάκης «μιλάμε για χιλιάδες λάμπες»!

δ) Έλεγχος για τιμολόγια των παραπάνω υλικών που κατατέθηκαν στο δήμο μια εβδομάδα πριν φύγει η προηγούμενη δημοτική αρχή, αξίας 220.000 ευρώ, για τα οποία δεν υπάρχει ούτε απόφαση ανάθεσης, ούτε πρωτόκολλο παραλαβής από την αρμόδια επιτροπή. Έγραφαν μόνο ότι «παρελήφθησαν» από κάποιον αντιδήμαρχο, που σε πάρα πολλές περιπτώσεις ανέφεραν ως αντιδήμαρχο κάποιον τοπικό σύμβουλο ή άλλον χωρίς να υπάρχει υπογραφή από κανέναν, παρά μόνο έχοντας την στρογγυλή σφραγίδα του δήμου!

και δ) Έλεγχος στα καύσιμα, τα οποία σε σύγκριση με τον πρώτο μήνα της νέας δημοτικής αρχής, δηλαδή τον Σεπτέμβριο 2019, παρουσιάζουν τις εξής δαπάνες:

Σεπτέμβριος 2019: 35.551,47 ευρώ

Σεπτέμβριος 2018: 85.894,85 ευρώ

Σεπτέμβριος 2017 (όταν δεν υπήρχε ο εργολάβος και κυκλοφορούσαν τα δημοτικά απορριμματοφόρα): 83.193 ευρώ!

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, όταν ανέλαβε την καθαριότητα ο εργολάβος, εκεί που υποτίθεται ο δήμος θα είχε οικονομικό όφελος και από τα καύσιμα, η δαπάνη τους… αυξήθηκε κατά 2.701,85 ευρώ!

Βέβαια, όταν ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή, η δαπάνη αυτή μειώθηκε κατά… 50.343,38 ευρώ!!!

Για τέτοια «ευρήματα» όπως τα παραπάνω και πολλά άλλα που θα δουν το φως της δημοσιότητας στην πορεία, η μείζονα αντιπολίτευση υπό τον κύριο Ρούσση δεν θέλησε να ψηφίσει τους στοχευμένους ελέγχους που ζητούσε η νέα δημοτική αρχή και δέχθηκε η ελάσσονα αντιπολίτευση. Τελικά, ψηφίστηκε πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του Μιχάλη Χασιώτη, με 23 ψήφους έναντι 16, η οποία προβλέπει και την πρόταση του δημάρχου για στοχευμένους ελέγχους από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Ο δήμαρχος Γιώργος Γιασημάκης, έκανε και αναφορά στη σημερινή οικονομική κατάσταση του δήμου, στην οποία παρουσιάζεται να παραδίδει η προηγούμενη δημοτική αρχή χρέος κοντά στα 14.000.000 ευρώ (έκανε ανάλυση), χωρίς να έχουν ελεγχθεί ακόμη τα νομικά πρόσωπα του δήμου! Ενδεικτικά ανέφερε ότι η Α’ βάθμια επιτροπή παιδείας αφήνει 85.000 ευρώ χρέος σε τηλέφωνα, σύμφωνα με εξώδικο του ΟΤΕ! Επίσης ανέφερε και πόσα χρήματα βρήκαν μέσα στο ταμείο του δήμου, τα οποία ήταν μόλις… 342.000 ευρώ (έκανε ανάλυση) και κάνουν πολλή προσπάθεια να πληρωθεί ακόμη και αυτή η μισθοδοσία του δήμου!!!

This entry was posted in Δημοτικά. Bookmark the permalink.