Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά… [Οδ. Ελύτης]

Δεν είναι μόνο ότι μας κούρασε το παλιό, το φθαρμένο, το ξεπερασμένο. Ούτε ότι ο τόπος μας αφέθηκε στην εγκατάλειψη με αποτέλεσμα να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω. Είναι κυρίως ότι χάσαμε χρόνο και αφεθήκαμε στην φθορά.

Ο τόπος μας, το Καπανδρίτι, το Μικροχώρι, το Μετόχη – Ρη είναι πραγματικά ευλογημένος. Ήταν το κέντρο όλων.  Είχε στοιχειώδεις υποδομές, είχε δημόσιες υπηρεσίες, είχε τράπεζες, είχε ανάπτυξη, είχε ασφάλεια. Και για να αποκτήσουμε αυτά προσπάθησαν και κόπιασαν πολλοί και ο καθένας έβαλε από ένα λιθαράκι. Άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Τα τελευταία χρόνια χάσαμε πολλά. Καταντήσαμε ουραγός ενός Δήμου που μας έχει θέσει στο περιθώριο.

Χρειάζεται στόχος…

Απουσιάζει το όραμα, λείπει η προοπτική ενός απλού αναπτυξιακού μοντέλου, που θα εκμεταλλευτεί και θα αναδείξει τις φυσικές μας ομορφιές, θα βασιστεί σε ένα νέο σύγχρονο ρυμοτομικό & πολεοδομικό σχέδιο, θα έχει αστική ή δημοτική συγκοινωνία, θα έχει όμορφους φωτισμένους πεζόδρομους, θα έχει σημεία συνάντησης των νέων ανθρώπων, με ελεύθερη πρόσβαση wifi, με μία σύγχρονη και ασφαλή παιδική χαρά. Θα έχει ποδηλατοδρόμους, θα αναδείξει τα όμορφα μονοπάτια μέσα στην φύση. Για τους μόνιμους κατοίκους, για εμάς τους δημότες, αλλά και για να προσελκύσουμε επισκέπτες.

Τι πρέπει να έχουμε…

Ο τόπος μας πρέπει να έχει ασφάλεια, δηλαδή αστυνομία. Εγκληματική η απομάκρυνση του Αστυνομικού Τμήματος Καπανδριτίου και επιτακτική ανάγκη η προσπάθεια επαναφοράς του.

Πρέπει να έχουμε τράπεζα για να εξυπηρετούνται οι δημότες, οι συνταξιούχοι, οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες της περιοχής.

Πρέπει να έχουμε οργανωμένη, εκπαιδευμένη και καλά σχεδιασμένη πολιτική προστασία και να μην περιμένουμε παθητικά την επόμενη φωτιά, την επόμενη φυσική καταστροφή. Να ενεργεί προληπτικά και να επεμβαίνει άμεσα. 

Ο τόπος μας πρέπει να αναδείξει το πλούσιο φυσικό περιβάλλον και όχι να καταντήσουμε ένας σκουπιδότοπος με έδρα το Πολυδένδρι. Το Συράκο, το Κοτρώνι, το Μικροχώρι… τόσες και τόσες φυσικές ομορφιές, μονοπάτια καταπράσινα. Η Λίμνη του Μαραθώνα, που οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουν καν ότι ανήκει και στο Καπανδρίτι. 

Η κοινότητα πρέπει να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες. Από τον ηλεκτροφωτισμό και την αποκομιδή των απορριμμάτων, μέχρι e – υπηρεσίες, γρήγορα και άμεσα. Οι υπηρεσίες του Δήμου και της Κοινότητας πρέπει να έρθουν στην ψηφιακή εποχή. Ο δημότης να εξυπηρετείται χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία.

Οι δημότες πρέπει να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση, να σχεδιάσουμε ένα στρατηγικό πλάνο για τα απορρίμματα που θα ξεκινάει από την πόρτα του σπιτιού μας, από εμάς τους ίδιους.

Πρέπει να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα λαογραφικά στοιχεία μας, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Πρέπει να σχεδιάσουμε δράσεις που θα μεταλαμπαδεύσουμε στην επόμενη γενιά.

Το μαγικό κουτί της Δημοκρατίας… 

Πιθανολογώ ότι φταίνε ορισμένοι για αυτά που χάσαμε, αλλά κυρίως για αυτά που δεν έγιναν. Ούτε ένα έργο τα τελευταία χρόνια στο Καπανδρίτι. Θαρρείς ότι ο χρόνος σταμάτησε στην περασμένη δεκαετία. Ο καταλογισμός ευθυνών μας αφορά όλους. Και αυτός ο καταλογισμός είναι το μαγικό κουτί της Δημοκρατίας, λέγεται κάλπη, λέγεται εκλογές.

Ο Γίωργος Γιασημάκης & η Συνεργασία Ευθύνης

Συμφωνώ με τις ιδέες και τις προτάσεις του υποψηφίου Δημάρχου Γιώργου Γιασημάκη για έναν Δήμο Ωρωπού με ανθρώπινο πρόσωπο, για την στήριξη των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με μοναχικότητα, για την αναβάθμιση της ιατρικής φροντίδας σε ολόκληρο τον Δήμο, για τοπική οικονομία σε όφελος των δημοτών, για τον εθελοντισμό που θα είναι εργαλείο στην φροντίδα, για την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος σε όλη την περιοχή, για μία ουσιαστική κοινωνική πολιτική με στόχο την ευημερία όλων.

Ο Δήμος απαιτεί αναδιάταξη δυνάμεων και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ.

Το Καπανδρίτι χρειάζεται νέα, άφθαρτα πρόσωπα, με φρέσκιες ιδέες και όρεξη για δουλειά.    

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι τρόπος ανάδειξης προσωπικών φιλοδοξιών, πόσω δε μάλλον μωροφιλοδοξιών. Επίσης, δεν πρέπει να είναι πεδίο αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων. Η τοπική αυτοδιοίκηση, η κοινότητα, ο Δήμος αποτελούν το πρωτογενές κύτταρο της Δημοκρατίας. Μακριά από μικροπρέπειες, αμετροέπειες και μικροσκοπιμότητες.

Λίγα λόγια για εμένα…

Έχω σπουδάσει κοινωνικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, με ειδίκευση τις εργασιακές σχέσεις. Είχα εκλεγεί και είχα διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του Πανεπιστημίου μου. 

Έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας, όπου και απέκτησα Master of Science (MSc) στην Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων, την Διοίκηση Προσωπικού και Επιχειρήσεων.

Εργάζομαι στον Αυλώνα, σε μία ιδιαίτερη δουλειά, στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων, όπου και έχω διατελέσει Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων.

Από το 2010 έως το 2014 διατέλεσα Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, των Εργαζομένων στις Φυλακές και τα Ιδρύματα Αγωγής της Χώρας, ενώ από το 2014 έως σήμερα διατελώ Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στα πλαίσια της συνδικαλιστικής μου δράσης συμμετέχω ενεργά στο αντίστοιχο δίκτυο εργαζομένων της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (EPSU). 

Πάντα με γοήτευε η ενασχόληση με τα κοινά, την οποία θεωρώ υποχρεωτική, κυρίως για τους νέους ανθρώπους.

Ονομάζομαι Σπύρος Καρακίτσος. Με καμάρι, όπου σταθώ και όπου βρεθώ λέω ότι είμαι γέννημα θρέμμα από το Καπανδρίτι, όπου και κατοικώ.

Αγαπώ τον τόπο μου και δεν μου αρέσει που απομονώθηκε και που περιθωριοποιήθηκε.

Φιλοδοξώ να το θέσουμε το Καπανδρίτι και πάλι στο επίκεντρο.

Διά ταύτα…

Στις προσεχείς δημοτικές εκλογές θα είμαι υποψήφιος τοπικός σύμβουλος για το Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού μας, το Καπανδρίτι.

Και είμαι σίγουρος ότι και σε άλλους εκλογικούς συνδυασμούς υπάρχουν υποψήφιοι σύμβουλοι ικανοί και νέοι άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο μας και θέλουν να προσφέρουν.

Στέκομαι μαζί με άλλους, ακόμα πιο άξιους και δραστήριους από εμένα, στο πλευρό του υποψηφίου Δημάρχου Ωρωπού κ. Γιώργου Γιασημάκη και της παράταξης «Συνεργασία Ευθύνης».

Δεν είμαι μόνος. Είτε εκλεγώ, είτε όχι θα βοηθήσω να αναστρέψουμε αυτήν τη δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει το Καπανδρίτι.

Θέλω να πάρουμε τον τόπο στα χέρια μας, να τον ξεβαλτώσουμε, να τον αναδείξουμε.

ΤΟ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ!

Σπύρος Καρακίτσος

Υποψήφιος Κοινοτικός Σύμβουλος Καπανδριτίου 

This entry was posted in Δημοτικά. Bookmark the permalink.