«Η Συνέντευξη Τύπου της πενταετίας» από τη Δημοτική μας Αρχή για τα δημοτικά τέλη της ΝΕΑΣ ΟΔΟΥ

Άρθρο του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΗΛΙΑΣΚΟΥ, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με τη «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ»

Για ακόμα μία φορά ο κος Ρούσσης απαξιώνοντας το ανώτατο θεσμικό όργανο του Δήμου μας «το Δημοτικό Συμβούλιο», προσπάθησε να απολογηθεί μέσω συνέντευξης τύπου καλώντας ημετέρους πολίτες και ανενημέρωτους Προέδρους και μέλη συλλόγων για το σοβαρό θέμα των Δημοτικών Τελών της Νέας Οδού (εταιρείας διαχείρισης των διοδίων). Με τον ίδιο γνωστό και συνηθισμένο μονόλογο, όντας Νομικός, Οικονομολόγος (Διευθυντής Οικονομικών και Εσόδων), Δικαστής, Έφορος και πάντα σε συχνή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό (όπως μας είπε στο συμβούλιο), βάφτισε το κρέας ψάρι για να αποδείξει στο κοινό του ότι όλα είναι σωστά καμωμένα γιατί απλά τα έχει κάνει αυτός !!!

Ένα τόσο σοβαρό θέμα που θα έπρεπε να το φέρει ο ίδιος στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία της Νομικής Εταιρείας (που μας εκπροσωπεί στα τόσο σοβαρά αυτά δικαστήρια), των Διευθυντών Οικονομικών και Εσόδων αλλά και της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, αυτός αρνήθηκε να το συζητήσει καταψηφίζοντας την πρόταση της αντιπολίτευσης, άλλωστε αυτή είναι η πάγια τακτική του δεν συμβαίνει πρώτη φορά !!!

Ακούσαμε λοιπόν στην συνέντευξη ότι οι προηγούμενες διοικήσεις είχαν βεβαιώσει και αυτός εισέπραξε τα δημοτικά τέλη, άρα ποιος είναι ο φταίχτης; «Φυσικά και καλά έκαναν οι προηγούμενες διοικήσεις και βεβαίωσαν δημοτικά τέλη».

Δέσμευσε λοιπόν η Δημοτική μας Αρχή την φορολογική ενημερότητα της εταιρείας και την ανάγκασε να πληρώνει, κάνοντας ρύθμιση των βεβαιωμένων οφειλών της προς τον Δήμο Ωρωπού με μηνιαίες δόσεις «και καλά έκανε».

Η Νέα Οδός όμως προσέφυγε στις 18 Ιουλίου 2014 με τρείς προσφυγές, στο Διοικητικό Εφετείο (πριν αναλάβει η Νέα Δημοτική Αρχή) κατά της βεβαίωσης Δημοτικών Τελών, τον Μάιο του 2014 από την δική μας διοίκηση. Αυτό σήμαινε ότι μπαίναμε σε μία σοβαρή δικαστική διαμάχη, σε ανώτερο δικαστήριο και θα έπρεπε να υπήρχε σοβαρός και προσεκτικός χειρισμός του θέματος !!!

Τον Οκτώβριο του 2015 έρχεται η κυβέρνηση να απαλλάξει από την πληρωμή Δημοτικών Τελών, όλες τις εταιρείες παραχώρησης των Εθνικών Δρόμων με τον Ν.4337/17-10-2015. Ταυτόχρονα στις 26 Νοεμβρίου 2015, βγαίνει η 5350/2015 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου για την πρώτη προσφυγή της Νέας Οδού και ακυρώνει την βεβαίωση τελών καθαριότητας και φωτισμού από τον Δήμο, διατάσσοντας την διαγραφή τους. Ο Δήμος προσφεύγει κατά της παραπάνω απόφασης και άλλων τριών ακόμα στο ΣΤΕ «και καλά έκανε».

Οι αποφάσεις όμως του Διοικητικού Εφετείου είναι τελεσίδικες και πολύ δύσκολα αναιρούνται στο ΣΤΕ, το οποίο εξετάζει περισσότερο την νομιμότητα της απόφασης και λιγότερο την ουσία αυτής, κυρίως όμως είναι άμεσα εκτελεστές και το διατακτικό τους δεσμεύει αμέσως τα διάδικα μέρη (Νέα Οδό και Δήμο Ωρωπού).

Σε συνδυασμό με την παραπάνω απόφαση και τον Ν.4337/17-10-2015 (που απαλλάσσει τις εταιρείες από Δημοτικά τέλη), ο οποίος στο άρθρο 13 παρ. 4 αναφέρει ρητά ότι «Τέλη και συναφή πρόστιμα που με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις έχει αναγνωριστεί η υποχρέωση να καταβληθούν στον οικείο Ο.Τ.Α. εξαιρούνται της παρούσας ρύθμισης και εισπράττονται κανονικά».

Επειδή στην δική μας περίπτωση συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο, ο Δήμος είχε πλέον δύο μόνο επιλογές, ή να σταματήσει να εισπράττει τις μηνιαίες δόσεις που κατέβαλε η εταιρεία (σε εκτέλεση της τελεσίδικης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου), ή να εισπράττει και να κρατάει τα ποσά σε κλειστό κωδικό, μέχρι να βγει η απόφαση του ΣΤΕ που θα έλυνε αμετάκλητα το θέμα, «για τον πολύ απλό λόγο ότι πιθανότατα θα υποχρεούνταν να τα επιστρέψει».

Ο κος Ρούσσης επέλεξε να εισπράττει τα δημοτικά τέλη της Νέας Οδού, χωρίς να λάβει υπόψη του τίποτα από τα παραπάνω, ούτε καν την «καθ’ ύλην αρμόδια και υπεύθυνη Διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας», διαθέτοντας 5.000.000 € σε κωδικούς της υπηρεσίας Καθαριότητας-Φωτισμού, με εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις σε υπηρεσίες, προμήθειες και εργασίες από τις οποίες οι πολίτες δεν είδαν καμία διαφορά, οι εργολάβοι όμως είδαν στην τσέπη τους !!! Ο Δήμος όμως σίγουρα θα κληθεί να επιστρέψει αυτά τα λεφτά και τους τόκους τους, σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις.

Αυτό που σίγουρα υποχρεούται να κάνει η Δημοτική Αρχή, είναι να δώσει στοιχεία στους Δημοτικούς Συμβούλους αλλά και στους Πολίτες, για το που διατέθηκαν αυτά τα ποσά, που μαζί με το 1.000.000 € από το υποτιθέμενο κέρδος της ανάθεσης της καθαριότητας στον εργολάβο, φτάνουν τα 6.000.000 €. Θα πρέπει επίσης να καταθέσει και συγκριτικά στοιχεία για το πόσο μειώθηκαν οι δαπάνες ΚΑΥΣΙΜΩΝ και ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ από την ανάθεση της καθαριότητας στον Εργολάβο για όλο το 2018, σε σχέση με το 2017 γιατί απ’ ότι φαίνεται τελικά, μπήκαμε και μέσα.

Αφού όμως τελικά πήρε το ρίσκο να εισπράξει και να διαθέσει αυτό το τεράστιο ποσό, έπρεπε να το διαθέσει στην βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας καθαριότητας, που μαζί με τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την διαχείριση απορριμμάτων, θα έλυναν το πρόβλημα της καθαριότητας για πάντα. Η Δημοτική μας Αρχή όμως, μεθόδευσε από τις αρχές του 2015 τη ανάθεση της καθαριότητας στον εργολάβο, κατασπατάλησε τα τέλη της Νέας Οδού και έχασε πάνω από 1.000.000 €, που πήραν περισσότεροι από σαράντα Δήμοι της Αττικής από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ αφού δεν κατέθεσε καν αίτημα για χρηματοδότηση.

Το μεγάλο ανέκδοτο όμως αυτής της συνέντευξης ήταν η ανακοίνωση στον κόσμο ότι ο Δήμος, θα επιβάλλει τέλη χρήσης κοινοχρήστου χώρου στην Νέα Οδό και θα ζητήσει να γίνει συμψηφισμός με τα 5.000.000 €, επιβεβαιώνοντας ότι αυτά τα λεφτά θα πρέπει να επιστραφούν σίγουρα !!!

Οι Εθνικοί Δρόμοι όμως κύριοι, ανήκουν εδώ και πολλά-πολλά χρόνια στο Ελληνικό Δημόσιο γι’ αυτό και η παραχώρησή τους, έγινε από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ στις εταιρείες, αλλιώς θα τους ζητούσαν από τους Δήμους !!! Πως θα επιβάλλετε εσείς τέλη σε ιδιοκτησία άλλου; Με αυτή την λογική εγώ θα έλεγα να επιβάλουμε τέλη χρήσης κοινοχρήστου χώρου στην ΤΡΕΝΟΣΕ, στην ΕΥΔΑΠ, στα Φεριμπόουτ και τέλη χρήσης εναέριου χώρου, στις αεροπορικές εταιρείες που περνούν πάνω από το εναέριο χώρο του Δήμου Ωρωπού.

Πόσο ψέμα και κοροϊδία να αντέξει ο κόσμος για ακόμα μία φορά;

Πείτε ένα μεγάλο συγνώμη στους Πολίτες αυτού του τόπου και βάλτε και την υπογραφή σας αυτή την φορά !!!

Μην βάλετε πάλι τους ψιττακούς σας να βρίζουν, να απαξιώνουν και να λοιδορούν, που είχαν το θράσος να πιάσουν και τους Διευθυντές των υπηρεσιών, Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με τριακονταετή εμπειρία και τους έβγαλαν και αυτούς άχρηστους αφού δεν ικανοποιούν τα χατίρια σας !!!

Ωρωπός 23-03-2019

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΛ. ΗΛΙΑΣΚΟΣ

ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ»

This entry was posted in Άρθρα, Δημοτικά. Bookmark the permalink.