Δεν υπάρχει συγχωροχάρτι για το έγκλημα των πυρκαγιών που έπληξαν και τον Κάλαμο

Ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο δήμο μας, γίναμε μάρτυρες ενός νέου, άνευ προηγουμένου εγκλήματος, με δεκάδες νεκρούς, τραυματίες και χιλιάδες πληγέντες που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται παρανάλωμα στις πυρκαγιές που έπληξαν την Ανατολική και τη Δυτική Αττική. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων, την έμπρακτη συμπαράσταση μας στους πληγέντες.

Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά οι πυρκαγιές βρήκαν το δήμο μας ανοχύρωτο και οι υποδομές, αλλού είναι σχεδόν ανύπαρκτές και αλλού είναι σε διάλυση, με αποτέλεσμα περισσότερες από είκοσι κατοικίες να καταστραφούν μερικώς η ολοσχερώς, στην περιοχή του Καλάμου.

Παρά την ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών και όσων εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα μετρούμε νέα θύματα και νέες ανυπολόγιστες καταστροφές λαϊκών περιουσιών και φυσικού πλούτου. Και αυτό γιατί για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός σχεδιασμός.

Το ΚΚΕ έγκαιρα, με κεντρική εκδήλωση που πραγματοποίησε στις 10 Μάη καθώς επίσης, οι Οργανώσεις Ωρωπού και Διονύσου του ΚΚΕμε εκδήλωση στο Καπανδρίτι και οι κομμουνιστές σύμβουλοι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση στο περιφερειακό και στο δημοτικό συμβούλιο είχαν προειδοποιήσει για τα μεγάλα κενά που εντοπίζονταν κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο «Αναπτυξιακό Συνέδριο» της Ανατολικής Αττικής στο Λαύριο, στο οποίο είχε συνοδοιπόρο και συμπαραστάτη την δημοτική αρχή Ωρωπού που έδωσε σύσσωμη το παρόν, αποδείχτηκαν κούφια λόγια.

Η κυβέρνηση, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και η Περιφέρεια Αττικής, η Δημοτική Αρχή γνωρίζουν με λεπτομέρειες τις ανεπάρκειες στο προσωπικό, στα μέσα και στις υποδομές που απαιτούνται για την πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Όμως, τα έργα αντιπυρικής προστασίας, όπως και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης δεν υλοποιούνται γιατί για τους καπιταλιστές, το αστικό κράτος, τους δήμους και τις περιφέρειες αποτελούν κόστος χωρίς προσδοκώμενα κέρδη. Οι ανάγκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών γίνονται κυριολεκτικά θυσία στο βωμό της ανάπτυξης των επιχειρηματικών κερδών.

Απαιτούμε να κινητοποιηθούν όλες οι απαραίτητες δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα διοίκησης για να στηριχθούν οι κάτοικοι όλων των περιοχών. Ειδικά στον δήμο μας, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε:

  1. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την ιατρική περίθαλψη και την εξυπηρέτηση των αναγκών όλου του πληθυσμού της περιοχής.
  2. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.
  3. Έκτακτη και άμεση οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες και στις οικογένειές τους.
  4. Να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν.
  5. Πλήρη απαλλαγή των πληγέντων από δημοτικά τέλη, οφειλές και υποχρεώσεις προς το δήμο.
  6. Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των περιουσιών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, των αγροτών, των αυταπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ (εξοπλισμός, εμπορεύματα κ.α.)

Ιούλιος 2018,

Το γραφείο τύπου

www.lsoropou.wordpress.com

This entry was posted in Άρθρα, Θέματα. Bookmark the permalink.