Με 41 έως 45 υποψηφίους για το δημοτικό συμβούλιο – Δήμαρχος και χωρίς πλειοψηφία συμβούλων

Με το σταγονόμετρο γίνονται γνωστές οι αλλαγές που έρχονται στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, πιθανόν τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο, με το σύστημα της απλής αναλογικής και με ενιαίο ψηφοδέλτιο από κάθε συνδυασμό, χωρίς υποψηφίους ανά δημοτική ενότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ότι έχει έρθει στη δημοσιότητα, προβλέπεται: α) Καθιέρωση ελάχιστου αριθμού υποψηφίων δημοτικών συμβούλων ίσου με τον αριθμό των εδρών του δημοτικού συμβουλίου και μέγιστου αριθμού ίσου με τον αριθμό των εδρών +10% (για τον Ωρωπό δηλαδή από 41 έως 45 υποψηφίους) και β) αποσύνδεση των συνδυασμών που μετέχουν στις εκλογές για το δημοτικό συμβούλιο, από τους συνδυασμούς που καταρτίζονται σε κάθε δημοτική ενότητα για το τοπικό συμβούλιο. Δηλαδή θα υπάρχει αυτόνομη κατάρτιση συνδυασμών για κάθε συμβούλιο δημοτικής ενότητας.

Στόχος των παραπάνω είναι η εξασφάλιση της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης, καθώς και το ότι ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, προσφέρεται για την καλλιέργεια διαλόγου και αναζήτησης συναινέσεων.

Επίσης στόχοι είναι: 

α) Η αναβάθμιση του ρόλου των τοπικών λαϊκών συνελεύσεων με, υπό προϋποθέσεις, αποφασιστικό χαρακτήρα.

β) Να καθιερωθεί και να ενδυναμωθεί ο θεσμός των τοπικών δημοψηφισμάτων και με λαϊκή πρωτοβουλία.

γ) Να εισαχθούν νέοι θεσμοί δημοκρατικής συμμετοχής (π.χ. ειδικά συμβούλια για μεγάλα θέματα κάθε περιοχής, υποχρέωση δημοτικού συμβουλίου να συζητήσει ένα θέμα, αν ζητηθεί από ορισμένο αριθμό δημοτών/πολιτών κ.λπ.).

δ) Να θεσπιστούν διαδικασίες πλατιάς κοινωνικής διαβούλευσης για την υλοποίηση μεγάλων τοπικών έργων / επενδύσεων. Η διαβούλευση θα μπορεί να καταλήγει και σε δημοψήφισμα.

Οι νέες δημοτικές αρχές θα αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Το όριο εκλογικής ενηλικότητας προτείνεται να μειωθεί στα 17 έτη και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε εναρμόνιση προς τη ρύθμιση που υιοθετήθηκε πρόσφατα και για τις εθνικές εκλογές, με το ν. 4406/2016.

Προτείνεται επίσης η κατανομή του συνόλου των εδρών του δημοτικού συμβουλίου από τον πρώτο γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής μεταξύ των συνδυασμών, με βάση την «κλασική» μέθοδο της αναλογικής των υπολοίπων, όπως συμβαίνει σήμερα για τον 1ο γύρο.

Ειδικότερα, σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει 50%+1 των ψήφων κατά τον 1ο γύρο (οπότε ο επικεφαλής του αναδεικνύεται δήμαρχος), θα πραγματοποιείται επαναληπτική εκλογή σε 2ο γύρο μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών, οπότε δήμαρχος θα είναι ο επικεφαλής του πλειοψηφήσαντος στο γύρο αυτό συνδυασμού, χωρίς ωστόσο αυτό να επιδρά στην κατανομή των εδρών που έχει ολοκληρωθεί από τον 1ο γύρο.

Σημειώνεται ότι ένας συνδυασμός θα μπορεί να κατέλθει έγκυρα μόνο στο «κεντρικό» δημοτικό συμβούλιο ή μόνο σε μία δημοτική ενότητα, της οποίας η κατανομή των εδρών τους θα γίνεται με απλή αναλογική μεταξύ των συνδυασμών, με βάση τα αποτελέσματα κάθε δημοτικής ενότητας, με έμμεση εκλογή του προέδρου.

Προβλέπεται ακόμη μεταξύ άλλων:

α) Η κατάργηση της επιτροπής ποιότητας ζωής και τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της στα συμβούλια των δημοτικών ενοτήτων

β) Η κατάργηση της οικονομικής επιτροπής και τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της είτε στα συμβούλια των δημοτικών ενοτήτων είτε (όπου αυτό δεν είναι δυνατό) στο δημοτικό συμβούλιο ή στην εκτελεστική επιτροπή, ανάλογα και με το ειδικότερο περιεχόμενο εκάστης αρμοδιότητας.

γ) Η συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων του δήμου στις συνεδριάσεις είτε της εκτελεστικής επιτροπής είτε του δημοτικού συμβουλίου είτε και των δύο αυτών οργάνων, με δικαίωμα λόγου, σε όλα τα θέματα που αφορούν τον τρόπο διοίκησης, το προσωπικό και τα οικονομικά του δήμου.

This entry was posted in Δημοτικά. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.