Προϋπολογισμός του δήμου… απόκομμα της περιφέρειας!

Σε χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, έγινε συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού για το έτος 2018 και πραγματικά τα στοιχεία που έδωσε ο δήμαρχος στην εισήγησή του, ήταν πολύ εντυπωσιακά! Για παράδειγμα ανέφερε ότι το τεχνικό πρόγραμμα προβλέπει έργα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ που ανταποκρίνονται στην κάλυψη της καθημερινότητας και κάποιων έργων σε όλες τις κοινότητες (μάλλον μικροέργων), ενώ αντιθέτως, έχουν στο τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας έργα ύψους 18,5 εκατ. ευρώ! (Ισχυροποιήθηκαν φαίνεται οι «δεσμοί» μετά την εμφάνιση του ΧΥΤΥ στο Πολυδένδρι). Τα έργα αυτά που θα υλοποιήσει η περιφέρεια, τα ανέφερε ένα προς ένα ο δήμαρχος, μάλλον για να εντυπωσιάσει… και όχι τα δημοτικά με το πενιχρό προϋπολογισμό τους! Όσον αφορά τις εξηγήσεις που έδωσε για τις παρατηρήσεις των συμβούλων που τοποθετήθηκαν, κρίνονται επιεικώς ως ανεπαρκείς, υποχρεώνοντας τον Ανδρέα Γαζβινιάν να του πει, πως… «αυτός κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του»!

«Σήμερα συζητάμε τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας» σημείωσε ο Γιώργος Γιασημάκης, στην αρχή της τοποθέτησής του για τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2018. Και συνέχισε: «Αρχικά προγραμματίζονται πολλά έργα και μελέτες έστω και του 500σάρικου… και στη συνέχεια εξαφανίζονται και δεν υλοποιούνται… Αυτά όμως που εκτελούνται και υλοποιούνται ευλαβικά, είναι ό,τι έχει σχέση με απευθείας αναθέσεις…». Ο κ. Γιασημάκης μίλησε επίσης για αδιαφάνεια, αναφέροντας ως παράδειγμα, την άρνηση του δημάρχου να παραβρεθούν σε παραλαβή αγορών του δήμου, λέγοντάς τους… «έτσι θέλω εγώ». Ανέφερε επίσης, την αποκάλυψη του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου (22-11-2017) με το εικονικό τιμολόγιο μεταξύ δύο προέδρων νομικών προσώπων και τόνισε: «Κανείς πλέον δεν μπορεί να σας έχει εμπιστοσύνη για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και ποια παραστατικά θα χρησιμοποιηθούν για να δικαιολογηθεί η εκτέλεση».

Στην αποκάλυψη αυτή του εικονικού τιμολογίου στάθηκε και ο Ανδρέας Γαζβινιάν, αμφισβητώντας την αξία να μελετήσει τα στοιχεία του προϋπολογισμού αυτού, ενώ του δημιουργήθηκε η ανάγκη να ρωτήσει το δήμαρχο, μετά από 48 ώρες που έγινε επίσημα παραδεκτή η αποκάλυψη αυτή, τι έχει πράξει ως δήμαρχος και υπεύθυνος των νομικών προσώπων του δήμου. Μια τέτοια πράξη, όπως ο κ. Γαζβινιάν τόνισε, δεν μπορεί να μείνει δίχως συνέπειες και δίχως την ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου. Υπενθύμησε επίσης στον κ. Δήμαρχο, ότι τα χρήματα που διαχειρίζονται είναι χρήματα των δημοτών σε δύσκολες εποχές που και το ένα ευρώ ακόμη σε κάθε δημότη είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί…. Την τοποθέτηση του ο Ανδρέας Γαζβινιάν την έκλεισε ρωτώντας το δήμαρχο, από τα 140 περίπου εκατομμύρια που έχει διαχειριστεί στα χρόνια της θητείας του, ποια είναι τα έργα που έχουν γίνει προς όφελος των δημοτών;

Ο Μιχάλης Χασιώτης παρατήρησε ότι ο προϋπολογισμός αυτός είναι κατά 3 φορές πιο χαμηλός από τον πρώτο προϋπολογισμό επί Καλλικράτη το 2011. Επίσης σημείωσε πως ο προϋπολογισμός αυτός δείχνει με σαφήνια πως ό,τι χρήματα δαπανώνται για την καθημερινότητα και μόνο των δημοτών, θα προέρχονται από την τσέπη των ίδιων των δημοτών!

Όλα τα παραπάνω για τους τοποθετηθέντες δημοτικούς συμβούλους, ίσχυσαν και στο δεύτερο θέμα προς συζήτηση και έγκριση, αυτού του ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης του Δήμου Ωρωπού για το ίδιο έτος 2018, με την σημείωση του Μιχάλη Χασιώτη, να μην γίνουν κατασχέσεις εις βάρος των δημοτών.

This entry was posted in Δημοτικά. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.