ΝΩΝΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είμαστε ενωμένοι για το καλό του Αυλώνα… Μια δύναμη πάνω στα συμφέροντα του τόπου

Με χειμαρώδη και δυναμικό λόγο -όπως πάντα- ο Νώντας Δημητρίου, στην συζήτηση που έγινε για τα προβλήματα του Αυλώνα στις 16-9-2017 με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου «Το Σάλεσι», αναφέρθηκε σε πολλά θέματα. Μεταξύ αυτών αναφέρουμε επιγραμματικά:

Το 80% των εσόδων της κάθε κοινότητας, πρέπει να επιστρέφει στην κοινότητα αυτή.

Το πόσα χρήματα δικαιούται ο Αυλώνας βάσει αυτού, δεν το λένε οι διοικούντες.

Το τοπίο είναι ομιχλώδες και πιστεύει πως ο Αυλώνας δεν παίρνει τα αναμενόμενα.

Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει κανένα έργο στον Αυλώνα.

Ο Αυλώνας δεν διοικείται δημοκρατικά. Τυχαίοι άνθρωποι μέσα από τυχαίες διαδικασίες βγαίνουν και διοικούν!

Για την ανεργία στον Αυλώνα μία πρόταση που έκανε είναι, να γίνει σταδιακή μετατροπή του αεροδρομίου Τανάγρας σε πολιτικό αεροδρόμιο.

Επεσήμανε την αναγκαιότητα να ξεκαθαρίσει το τοπίο που αφορά τον υδροφόρο ορίζοντα του Αυλώνα, για να μην δυφημίζεται αναίτια και άδικα.

Πρόβλημα ανέφερε και την ύπαρξη βρωμοκαρυδιών οι οποίες δημιουργούν δυσάρεστη οσμή και θα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα.

Επίσης μίλησε για έλλειψη πεζοδρομίων πλατειών και πεζοδρόμων και ουσιαστικά με την έλλειψη αυτή έχει «απαγορευτεί» η κίνηση πεζών στον Αυλώνα, όπως και για την έλλειψη δέντρων σε όλη την πόλη και τόνισε πως όποιος τολμά να φυτεύει, διώκεται.

Πρότεινε μάλιστα με βάσει υπάρχοντος νόμου, την δεντροφύτευση κατά 40% του οικοπέδου όλων των ιδιωτικών αποθηκών που βρίσκονται στα όρια του Αυλώνα, με μεγάλα δένδρα.

Ως θέμα ανέφερε και την απαγόρευση αδειών για επιχειρήσεις εκτός μιας συγκεκριμένης περιοχής.

Τέλος μίλησε και για την ανύπαρκτη καθαριότητα και έφερε ως παράδειγμα χώρο ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού που έχει παραχωρηθεί στο δήμο και έχει μετατραπεί σε χωματερή, όπως και την έλλειψη δρόμων-ζωνών δασοπυροπροστασίας και τον κίνδυνο που υπάρχει από τη διέλευση φορτηγών αυτοκινήτων μέσα από την πόλη.

Σε δεύτερη τοποθέτησή του ο κ. Δημητρίου τόνισε πως με τους άλλους Αυλωνίτες εκλεγμένους, είναι μια δύναμη πάνω στα συμφέροντα του τόπου. Ενωμένοι για το καλό του Αυλώνα.

Στα βίντεο που ακολουθούν, όλη η τοποθέτηση του Νώντα Δημητριου:

This entry was posted in Δημοτικά. Bookmark the permalink.

One Response to ΝΩΝΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είμαστε ενωμένοι για το καλό του Αυλώνα… Μια δύναμη πάνω στα συμφέροντα του τόπου

 1. Σωτήρης Γλυκός says:

  ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ

  Ο δάσκαλος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης , πιστεύω πως παίζει καθοριστικό ρόλο στην πνευματική και ηθική συγκρότηση του ανθρώπου . Βέβαια αργότερα ο καθηγητής στο γυμνάσιο, αλλά και ο πανεπιστημιακός δάσκαλος , θα διαμορφώσουν και θα καλλιεργήσουν στον νέο, μια ολοκληρωμένη και εξειδικευμένη γνώση, ενώ παράλληλα θα τον προετοιμάσουν για τη μεγάλη πορεία της ζωής. Όμως, τα θεμέλια για το μετέπειτα χτίσιμο της ηθικής και πνευματικής συγκρότησης του νέου ανθρώπου , θα τα βάλει ο δάσκαλος .Ο Δάσκαλος, θα παραλάβει ένα ακαλλιέργητο πλάσμα και θα το μεταμορφώσει σε σκεπτόμενο άτομο . Από τα θεμέλια που θα βάλει εκείνος με κόπο και μόχθο , θα εξαρτηθεί η πάρα πέρα πνευματική και ηθική υπόσταση του ατόμου ,αλλά και της κοινωνίας γενικότερα μέσα στην οποία θα αναπτυχθεί ο νεαρός βλαστός.. Δυστυχώς τα τελευταία 50 χρόνια , η συμβολή του δασκάλου στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι έχει απαξιωθεί , σε σημείο επικίνδυνο ακόμα και για την ύπαρξη της εθνικής μας υπόστασης. Βέβαια , αν πιστεύει κανείς στην έννοια του έθνους και γυρίζει την πλάτη στις διεθνοποιημένες αντιλήψεις .
  Στο 26ο Δημοτικό σχολείο που ήταν και παραμένει επί της οδού Φωκίωνος Νέγρη και Λήμνου –σήμερα Λέλας Καραγιάννη-,στην Αθήνα , Διευθυντής ήταν πριν από τον πόλεμο του ’40 αλλά και μετά ,ένας μεγάλος δάσκαλος και παιδαγωγός . Ο Χρήστος Κασίμης.
  Είχε ένα θαυμάσιο επιτελείο άξιων δασκάλων .Από αυτούς που θυμάμαι, ήταν ο κύριος Ανδριτσάκης , η αλησμόνητη κυρία Μαρία ,η κυρία Αλεξάνδρα ,ο Παπαχαράλαμπος. οι αδελφοί Κουτσιμάνη -Τους αναφέρω όπως τουλάχιστον του συγκρατεί η μνήμη μου- Όλοι αυτοί , έπαιζαν ρόλο Έλληνα παιδαγωγού .Δεν ήταν απλοί δάσκαλοι . Ήταν δάσκαλοι Ελλήνων μαθητών. Μετέδιδαν δηλαδή «ελληνική παιδεία». .Εξύψωναν και τόνωναν το εθνικό φρόνημα.
  Ένα εθνικό φρόνημα που έχει ανάγκη μια πατρίδα για να επιζήσει. Εκεί στην πλατεία της Κυψέλης ,την εποχή εκείνη , εκτός του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Κανάρη , υπήρξαν και μια σειρά προτομών που απεικόνιζαν τους αγωνιστές του ’21 .Δυστυχώς οι προτομές αυτές εξαφανίστηκαν και προφανώς πετάχτηκαν ως άχρηστες πέτρες , χωρίς αξία και τιμή. Σ’αυτές τις προτομές
  των Ελλήνων ηρώων, ο αξέχαστος δάσκαλος Χρήστος Κασίμης πήγαινε τους μαθητές του σε τακτά χρονικά διαστήματα και τους έκανε μάθημα ελληνικής ιστορίας και φιλοπατρίας .
  .Αυτές τις μαρμάρινες προτομές που απεικόνιζαν τους ήρωες του ΄21 τις πέταξαν ως περιττά και ανάξια αντικείμενα για κοινή θέα. Ποιοι ,το έκαναν αυτό το έγκλημα; Μα ασφαλώς κάποιοι ανάξιοι βάνδαλοι και ανθέλληνες «πολιτικοί μας».
  Αυτοί που έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα για το πετσόκομμα της ελληνικής ιστορίας.. Οι ίδιοι πολιτικοί που απαξίωσαν τα ιερά εθνικά μας σύμβολα και χρειάστηκε άκουσον Έλληνα άκουσον ένα «Τόπι» για να τονωθεί το εθνικό μας φρόνημα και να εκτιμηθεί στο μέτρο που του αναλογεί «το εθνικό μας σύμβολο», η ελληνική σημαία . Τι είναι όμως το φρόνημα αυτό και σε τι χρησιμεύει σε ένα έθνος ; Μας το δίδαξε ο αείμνηστος Δάσκαλός μας Χρήστος Κασίμης. Σε μας τα παιδιά της ΣΤ’ Τάξης του 26ο Δημοτικού Σχολείου Στα μαύρα χρόνια της κατοχής και μάλιστα
  με κίνδυνο της ζωής του. «Η πατρίδα μας παιδιά μου,
  στενάζει σήμερα, κάτω από τη βάρβαρη μπότα του κατακτητή . Κρατήστε ψηλά το κεφάλι σαν γνήσια Ελληνόπουλα» . μας είπε. Και αφού μας διηγήθηκε τα κατορθώματα του ελληνικού
  στρατού το 1912 που ο ίδιος είχε υπηρετήσει ως έφεδρος αξιωματικός και μάλιστα ήταν από τους –πρώτους που μπήκαν ως απελευθερωτές στη Θεσσαλονίκη . Ακόμα μας μίλησε για την ανάγκη της αντίστασης στον εχθρό και ύστερα μας ζήτησε να τραγουδήσουμε χαμηλόφωνα τον εθνικό μας ύμνο. Σε αυτούς τους μεγάλους δασκάλους που προσέφεραν πραγματική και ουσιώδη Αντίσταση στον κατακτητή, πρέπει να κλίνει το γόνυ η ελληνική κοινωνία και να τους χρωστά αιώνια ευγνωμοσύνη. Τα έθνη, που σέβονται την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους , τα έθνη που θέλουν να ζήσουν, τονώνουν συνεχώς και αδιαλείπτως το εθνικό φρόνημα.
  Καλλιεργούν στη νεολαία το αίσθημα της φιλοπατρίας. Μνημονεύουν και τιμούν τους ήρωες τους και τα εθνικά τους σύμβολα .Και βέβαια προετοιμάζουν τους μελλοντικούς υπερασπιστές της πατρίδας έτσι ώστε να είναι έτοιμοι να ριχτούν και στη φωτιά , όταν η πατρίδα το απαιτήσει. Για να αντιληφθεί κάποιος την αξία του εθνικού φρονήματος ,θα πρέπει να ανατρέξει στην εποποιία του1940. Τι ήταν δηλαδή αυτό το κάτι , που έδωσε φτερά στην ελληνική ψυχή και προκάλεσε
  τον παγκόσμιο θαυμασμό ; Ένας μικρός λαός των 7 εκατομμυρίων κατοίκων , – την εποχή εκείνη -, να σηκώνει
  ανάστημα και πυγμή, σε δύο σιδερόφρακτες αυτοκρατορίες. Του Μουσολίνι και του Χίτλερ; Η παγκόσμια κοινότητα υμνούσε τότε την Ελλάδα ως χώρα ηρωική και δοξασμένη .Να τι είπαν για την ηρωική Ελλάδα μεσούντος του Β’ παγκοσμίου
  πολέμου προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας : Γιάν Σμάτς . Νοτιοαφρικανός πρωθυπουργός : «Η Ελλάς κατάφερε με τον ηρωισμό της φοβερό και αθεράπευτο πλήγμα κατά του μεγαλείου της Ρώμης του Μπενίτο Μουσολίνι. Πραγματικώς εγεννήθη μια νέα Ελλάς όπως την ονειρεύονται οι ποιητές» . Ήντεν . Υπουργός εξωτερικών της Αγγλίας : «Εμείς οι Άγγλοι ,δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την ανακούφιση και την παρηγοριά που μας προσέφεραν κατά τις αγωνιώδεις στιγμές του πολέμου η ηρωική στάση των Ελλήνων» .Φ.Ντ. Ρούζβελτ. Πρόεδρος των ΗΠΑ :
  « Η Ελλάς έδωσε το παράδειγμα το οποίο καθένας μας οφείλει να ακολουθεί». Τσώρτσιλ : Πρωθυπουργός της Αγγλίας «Η Ηρωική και ιπποτική Ελλάς: με τον αγώνα και την υποδειγματική στάση του λαού της αποτελεί πρότυπο μέσα στην ιστορία των εθνών και των αιώνων». Ο ίδιος ακόμα συμπληρώνει : «Μέχρι τώρα ξέραμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Εις το εξής θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες». Αδόλφος Χίτλερ : «Χάριν της ιστορικής δικαιοσύνης , είμαι υποχρεωμένος να πω ότι μεταξύ Όλων των αντιπάλων που μας αντιμετώπισαν , μόνο ο Έλλην στρατιώτης ήταν εκείνος που πολέμησε με απαράμιλλο θάρρος και τη μεγαλύτερη περιφρόνηση προς τον θάνατο. Ο ελληνικός λαός αγωνίστηκε τόσον γενναία, ώστε και αυτοί οι εχθροί του, δεν μπορούν να αρνηθούν την εκτίμησή τους προς αυτόν .Δεν υπέκυψε παρά μόνον όταν , κάθε αντίσταση υπήρξε πλέον αδύνατη» Τι ήταν όμως . εκείνο που χαλύβδωσε την ελληνική ψυχή και έδωσε στον ελληνικό λαό αυτό το απαράμιλλο θάρρος που κατέπληξε την ανθρωπότητα; Μήπως ήταν θαύμα ; – όπως πολλοί αναρωτήθηκαν- Μήπως ήταν μια ευφυής στρατιωτική τακτική, που ανάγκασε τους Ιταλούς να τραπούν σε άτακτη φυγή; Ή μήπως ήταν δειλοί πεντακόσιες χιλιάδες άρτια εξοπλισμένοι και εμπειροπόλεμοι Ιταλοί στρατιώτες.; Κάτι επιτέλους έπρεπε να συμβαίνει . Τίποτα Απ όλα αυτά . Την απάντηση μας την δίνει η ίδια η ελληνική ιστορία, αρκεί να την μελετήσομε με καθαρό μυαλό, χωρίς προκαταλήψεις και πολιτικές εμπάθειες . Ο ελληνικός λαός ήταν προετοιμασμένος ψυχικά και πνευματικά . Υπήρξε μια συνεχής και αδιάλειπτη καλλιέργεια και τόνωση του εθνικού φρονήματος από το κράτος. Ένα κράτος οργανωμένο και σοβαρό, με άξιους και υπεύθυνους
  δημόσιους λειτουργούς . Με παιδεία αντάξια των καιρών και της αποστολής της Και πάνω απ όλα , είχε έναν Τύπο, που
  .μπορεί να μην είχε την ελευθεροτυπία του «σήμερα» την ελευθεροτυπία των ρύπων και των πορνοσελίδων και βέβαια δεν είχε τα τηλεοπτικά σκύβαλα ,τα πνευματικά υποπροϊόντα που αποβλακώνουν τον λαό .Είχε όμως δημοσιογράφους άξιους της αποστολής τους με γνώση της έννοιας της πληροφόρησης στις κρίσιμες ώρες που περνούσε ή χώρα. Οι περισσότεροι από αυτούς ήσαν λογοτέχνες και γνώριζαν άριστα την ελληνική γλώσσα αλλά και τη δύναμη της πειθούς Έτσι με τα πύρινα εκείνα άρθρα χαλύβδωναν την ελληνική ψυχή και εξύψωναν
  το ηθικό των Ελλήνων. Δεν πάει κανείς στη φωτιά του πολέμου «με το χαμόγελο στα χείλη» , αν πρώτα δεν έχει πιστέψει ο ίδιος στην ιερότητα αυτής της αποστολής . Και το καθεστώς εκείνης της εποχής, με εθνικό ηγέτη τον αείμνηστο Ιωάννη Μεταξά , πέραν των όποιων πολιτικών αντιπαραθέσεων και ιδεολογιών που μπορεί να έχει κανείς ,θα πρέπει να ομολογήσει ότι είχε εμπεδώσει στον λαό την πίστη , στην ιερή ιδέα της πατρίδας .και την αυτοθυσία ως φυσική συνέπεια για την υπεράσπιση των εθνικών ιδεωδών. Είχε καλλιεργήσει στον ελληνικό λαό το εθνικό φρόνημα. Και αυτό ήταν κατά την ταπεινή μου γνώμη το μυστικό της επιτυχίας που δόξασε διεθνώς την Ελλάδα.

  ΣΩΤΗΡΗΣ ΓΛΥΚΟΣ
  captainsot@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.