Εικόνα εγκατάλειψης στο Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο Αφιδνών…

Ο χώρος προαυλισμού των νηπίων. Χωρίς άλλα λόγια.

Λάβαμε και δημοσιεύουμε μια επιστολή έντονης διαμαρτυρίας μιας μητέρας, που έχει σχέση με το Δημοτικό Σχολείο Αφιδνών. «Δίνουμε και το αίμα μας για τα παιδιά μας, αλλά η κρίση μας οδηγεί να τα στείλουμε στο δημόσιο. Έχουμε στεγνώσει οικονομικά και ψυχικά, αλλά βλέποντας ΑΥΤΟ το χάλι δεν μπορούμε», μας είπε με απόγνωση σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της. Και πρόσθεσε: «Πολλοί γονείς καταφεύγουμε εν μέσω της οικονομικής κρίσης σε πέριξ ιδιωτικά σχολεία. Μην αναφέρω την αδυναμία του εν λόγω σχολείου να καλύψει την εισροή επιπλέον 60 τουλάχιστον μαθητών». Παρακάτω η επιστολή:

Ο Αγιασμός φέτος θα βρει τους μαθητές στο Δημόσιου Δημοτικού Σχολείου Αφιδνών να υποβάλλονται και πάλι σε δοκιμασία, καθώς θ’ αναγκαστούν να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλες σχολικές αίθουσες, αντιμέτωποι με τριτοκοσμικές εικόνες και συνθήκες.

Θα μπορούσε το σχολείο, να είναι σε υποδειγματική κατάσταση και να καλύπτει όλες του τις ανάγκες . Αντί αυτού όμως, παρουσιάζει σχεδόν εικόνα εγκατάλειψης.

Σε τουαλέτες τρέχουν νερά από το ταβάνι, με αποτέλεσμα τα παιδιά να συνωστίζονται στις ελάχιστες εναπομείναντες για να ανακουφιστούν.

Στεγασμένος χώρος προαυλισμού δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα τις ημέρες με κακοκαιρία ή έντονη ηλιοφάνεια τα παιδιά να παραμένουν στις αίθουσες την ώρα του διαλλείματος. Τις ημέρες με βροχή τα παιδιά τρέχουν με ομπρέλες για να πάνε στη τουαλέτα και οι τραυματισμοί είναι συχνότατο φαινόμενο.

Η περίφραξη του σχολείου είναι εντελώς ανεπαρκής, μπαλωμένη με συρματόπλεγμα , πράγμα που καθιστά τον χώρο ξέφραγο αμπέλι με κάθε λογής συνέπειες, από σκουπίδια, εμετούς και ακαθαρσίες μέχρι σπασμένα μπουκάλια, κρύσταλλα και κεραμίδια. Ο χώρος προαυλισμού των νηπίων έπεται και αυτού των χειρότερων φυλακών.

Μετρητής ΔΕΗ και καλωδιώσεις. Με διαλυμένο το προστατευτικό κουτί. Σε ύψος 1,5 μέτρο, άμεσα προσβάσιμος από τα παιδιά.

Αγωγοί που χύνονται ελεύθερα στην αυλή, φρεάτια με γειώσεις ξεσκέπαστα εντός προαυλίου, εκτεθειμένος μετρητής ΔΕΗ με καλώδια που κρέμεται ακόμα στο 1,5 μέτρο, άμεσα προσβάσιμος από τα παιδιά.

Τελευταίο αλλά σημαντικότερο ίσως όλων, το σχολείο του χωριού μας είναι εντελώς ακατάλληλο για ΑΜΕΑ: παιδιά, δάσκαλοι και γονείς ή κηδεμόνες με κινητική ανεπάρκεια ή δυσκολία έχουν αποκλειστεί από αυτό το σχολείο. Σκαλιά παντού, σε κάθε χώρο του προαυλίου ή των αιθουσών.

Πολιτισμός είναι το σχολείο. Προσφορά πολιτισμού είναι να στηρίζουμε το σχολείο. Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε αιώνια στις προσπάθειες των Δασκάλων των παιδιών μας. Οι οποίοι δίνουν αγώνα όχι μόνο για τη μόρφωσή τους αλλά και για την ασφάλειά τους.

Αλήθεια όμως, πως μπορούμε να ελπίζουμε στην ανέγερση ενός κτιρίου για το Δημοτικό μας Σχολείο; Σε χώρο κατάλληλο; Όταν η Δημοτική αρχή δεν προβαίνει στη διαδικασία μεταγραφής της σχολικής περιουσίας για τις Αφίδνες;

Όταν δεν προβαίνει στην απογραφή των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, της Διεύθυνσης Πολεοδομίας σύμφωνα με την 74445/29-12-2010 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών; Να αναφέρω το πρόσφατο παράδειγμα της ευγενικής χορηγίας του συμπολίτη μας Αθ, Μαρτίνου προκειμένου να γίνει πλήρη αποκατάσταση των παιδικών χαρών των Αφιδνών, η οποία όμως δεν μπορεί να αξιοποιηθεί γιατί απλά δεν είναι καταγεγραμμένα τα σχετικά ακίνητα (εδαφικές εκτάσεις);

Οι πιο κάτω φωτογραφίες δείχνουν μόνο μερικά το πρόβλημα. Στάθηκε αδύνατο να φωτογραφίσω το εσωτερικό των αιθουσών. Εκεί θα μιλάγαμε για σχολικές αίθουσες κτιρίου στον τρίτο κόσμο.

ΚΑΜΙΑ αίθουσα δεν είναι προσβάσιμη σε άτομα με κινητικές δυσκολίες. Εδώ μια μικρή κατασκευή επέκτασης της τσιμεντένια βάσης από εθελοντή γονέα προκειμένου να μην επιδίδονται τα παιδιά σε ακροβατικά κατά την έξοδό τους από την αίθουσα.

Σκαλοπάτια παντού. Ακόμα και η πρόσβαση στην (μοναδική) μπάρα που οδηγεί στις κάτω τουαλέτες και στις αίθουσες διδασκόντων απαιτεί την υπέρβαση σκαλοπατιού.

Πανόραμα και μερική άποψη των αιθουσών που στεγάζανε την Ε και ΣΤ Δημοτικού κατά το σχολικό έτος 2016-2017.

Το «άνω» τμήμα του σχολικού συγκροτήματος. Εκεί που στεγάζονται οι 3 πρώτες τάξεις του Δημοτικού σε ασφυκτικά μικρές αίθουσες, η βιβλιοθήκη καθώς και το γραφείο της Διευθύντριας.

This entry was posted in Δημοτικά, Επιστολές. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.