Συνάντηση εργασίας για το περιβαλλοντικό έγκλημα του Ασωπού

Στο Σχηματάρι, με την συμμετοχή όλων των Αρμόδιων Φορέων και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 10.05.2017, στο Δημαρχείο Τανάγρας, στο Σχηματάρι, με πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλου και την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, του Δήμαρχου Τανάγρας Βασίλη Περγάλια, του Δήμαρχου Ωρωπού Θωμά Ρούσση, των Βουλευτών Νικόλαου Θηβαίου, Ανδρέα Κουτσούμπα, Γεωργίας Μαρτίνου, Γεωργίου Βλάχου, Αθανάσιου Μπούρα, των Περιφερειακών Συμβούλων Αττικής Ιωάννας Στεργίου και Νάσου Αναγνωστόπουλου, φορέων από την Βοιωτία, Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Τανάγρας, την Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού και τον πατέρα Ιωάννη Παπαγιάννη.

Η σύσκεψη είχε κεντρικό θέμα την σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης του Ασωπού, με σκοπό να «ακουστούν» οι τοποθετήσεις των φορέων της ευρύτερης περιοχής, για τα μέτρα της περιβαλλοντικής ανάκτησης της πολύπαθης περιοχής και προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Τόσο ο Υπουργός, όσο και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, τοποθετήθηκαν πάνω στο θέμα αναγνωρίζοντας την σοβαρότητά του, ειδικά τους κινδύνους σχετικά με την Δημόσια Υγεία και έδειξαν ετοιμότητα να αλλάξουν την ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την απόρριψη επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων στο περιβάλλον. Μάλιστα δεσμεύτηκαν ότι θα προχωρήσουν στην επίλυση του προβλήματος, με αποφασιστικότητα και εφαρμόζοντας πλήρως την νομιμότητα και την αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία.

Επιγραμματικά αναφέρουμε σημεία από τις τοποθετήσεις των ομιλητών που είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος: Τα πρόστιμα που πληρώνει η χώρα μας για απόβλητα είναι της τάξης των 70 εκατομμυρίων, ενώ για την Μονάδα Επεξεργασίας Υγρών Βιομηχανικών Λυμάτων είπε ότι θα λειτουργήσει «μεσοπρόθεσμα».

Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης: Φυσικά και στον σχεδιασμό του Επιχειρηματικού Πάκρου Εξυγίανσης, θα λάβουμε πλήρως τις αποφάσεις του Συμβούλιου της Επικρατείας, οι οποίες διαμορφώθηκαν μετά τις προσφυγές των κατοίκων του Ωρωπού και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού.

Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας: Έχω λάβει υπόψη όλες τις παρατηρήσεις για τον περιορισμό της ρύπανσης του πατέρα Παπαγιάννη και όποτε χρειάστηκε συμβουλεύτηκα την Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού για το θέμα των περιβαλλοντικών μέτρων και δράσεων.

Δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης: Εφόσον κάποιοι ρυπαίνουν και δεν συμμορφώνονται να κλείσουν σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Περιφερειακή Σύμβουλος Ιωάννα Στεργίου: Είναι προφανείς οι ευθύνες των λίγων ασυνειδήτων επιχειρηματιών από την ανεξέλεγκτη απόρριψη τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων, γι΄ αυτό και καταδικάστηκαν πολλές φορές οι εν λόγω ρυπαντές στα δικαστήρια, μετά από προσφυγή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού.

Πατέρας Παπαγιάννης: Διαπίστωσα ότι είναι απενεργοποιημένοι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ελλιπείς οι έλεγχοι των επιχειρήσεων και απαίτησε να επανέλθουν οι διατάξεις για τους αυτόματους δειγματολήπτες στους αποδέκτες των βιομηχανιών, που προβλέπονταν στην ΚΥΑ της Μπιρμπίλης.

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, Γιώργος Χρ. Παναγόπουλος: Να λειτουργήσει η βιομηχανική ζώνη με ουσιαστικούς Κανόνες που όχι μόνο δεν θα επιβαρύνουν περαιτέρω το περιβάλλον και την Δημόσια Υγεία, αλλά θα συμβάλλουν στην σταδιακή περιβαλλοντική ανάκτηση της περιοχής, με εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», και έτσι κατά προτεραιότητα να ικανοποιηθούν δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, όπως Μονάδες επεξεργασίας υγρών βιομηχανικών λυμάτων, κατασταλτικοί έλεγχοι, χωροθέτηση και κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Βιομηχανικών αποβλήτων, σταδιακή απορρύπανση Ασωπού και του Υπόγειου Υδροφορέα, μαζί με την χωροταξική ρύθμιση για τον έλεγχο και την νομιμότητα της λειτουργίας της υφιστάμενης βιομηχανίας.

Ο Υπουργός κλείνοντας δεσμεύτηκε ότι τίποτα δεν θα οριστικοποιηθεί εάν δεν διαμορφωθεί το πλαίσιο της δράσης για την απορρύπανση της λεκάνης του Ασωπού.

This entry was posted in Εκδηλώσεις, Θέματα. Bookmark the permalink.

One Response to Συνάντηση εργασίας για το περιβαλλοντικό έγκλημα του Ασωπού

 1. Κωνσταντίνος Π. Μπάρδης says:

  «…πρόστιμα, παλαιός σχεδιασμός, νέος σχεδιασμός, λήψη αποφάσεων, ομολογούμενη ρύπανση, σκέψεις για καταδίκες κάποιων (αόριστα), φταίνε οι προηγούμενοι, «καμμένη γη», απενεργοποιημένοι επιθεωρητές περιβάλλοντος κι ελλιπείς έλεγχοι, δημιουργία νέας βιομηχανικής ζώνης, υπουργικές δεσμεύσεις (άραγε κι αυτές με έναν νόμο κι ένα άρθρο; ) …» και λοιπές βαρύγδουπες εκφράσεις, σύνηθες φαινόμενο ξύλινης γλώσσας για να κάμεις ασφαλή πολιτική και να τα έχεις με όλους καλά…
  Όλοι (υπεύθυνοι κι ανεύθυνοι), «σκύβουν» πάνω από το πρόβλημα και «αφουγκράζονται» την δεινή κατάσταση και… και…
  Πάνω από 15 έτη, τουλάχιστον, τα ίδια και τα ίδια και οι «προσπάθειες» για να μην εφαρμοστούν Νόμοι και αποφάσεις πάνε κι έρχονται ως ένα νέο «siemens-gate» (τo «Άσωπός-gate») και αποτέλεσμα μηδέν.
  Θέλετε λύση κύριοι;
  Την θέλετε όντως;
  Αν ναι, τότε να κάμετε ένα πράγμα εν αρχή:
  Μάθετε ΟΛΟΙ πρώτα στα ελληνικά την ορολογία για ηθική, «τσίπα» και
  «φιλότιμο» και μετά τα ξαναλέμε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.