Απευθείας Αναθέσεις, Κατατμήσεις, Πρόχειροι Διαγωνισμοί…

DYNAMIKH POLITEIA logoΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωρωπού ο προϋπολογισμός του Δήμου για το έτος 2017.

Ένας προϋπολογισμός με ψίχουλα κοινωνικής πολιτικής και χωρίς αναπτυξιακό προσανατολισμό. Ένας προϋπολογισμός από τον οποίο απουσιάζουν τα προβλήματα των νέων ανθρώπων , η ανεργία , ο Άνθρωπος γενικότερα.

Ένας προϋπολογισμός ο οποίος δεν δίνει κίνητρα για στήριξη νέων επιχειρήσεων στο Δήμο Ωρωπού. Δεν στηρίζει μέσω μείωσης τελών και φόρων τους ελεύθερους επαγγελματίες και γενικά τους Δημότες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Είναι ενδεικτικό πως την ίδια ώρα που η Δημοτική Αρχή καυχιέται ότι έχει στο ταμείο 8.340.000 ευρώ, διπλασιάζει από την 01-01-2017 τα τέλη ύδρευσης και θα υπάρχει χρέωση από το 1ο κυβικό νερού , παρά την ένσταση που είχαμε καταθέσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Αντίθετα όμως είναι ένας προϋπολογισμός απ’ ευθείας αναθέσεων , κατατμήσεων έργων και τελοεισπρακτικός (μέσω της ύδρευσης).

 • Απ’ τη μια χρεώνει διπλάσια χρήματα για νερό στους Δημότες και από την άλλη για την προμήθεια 135.000 ευρώ για ανταλλακτικά ύδρευσης δεν κάνει διαγωνισμό αλλά προτιμά τη μέθοδο των απ’ ευθείας αναθέσεων , 9 Χ 15.000 ευρώ , κάνοντας κατάτμηση του κονδυλίου ανά Δημοτική Ενότητα χάνοντας έτσι την ευκαιρία να κερδίσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ ο Δήμος από την έκπτωση που θα προσέφερε ο προμηθευτής στο διαγωνισμό.
 • Την ίδια προσφιλή της τακτική ακολουθεί η Δημοτική Αρχή και στην προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού με κατάτμηση κονδυλίου 135.000 ευρώ σε 9Χ15.000 ευρώ ανά Δημοτική Ενότητα χάνοντας και σε αυτή την περίπτωση χιλιάδες ευρώ από την έκπτωση που θα προσέφερε ο προμηθευτής.
 • Στους καθαρισμούς κοινόχρηστων χώρων με κατάτμηση έργου , απ’ ευθείας ανάθεση και πρόχειρο διαγωνισμό ύψους 130.000 ευρώ περίπου που και εδώ χάνεται η έκπτωση χιλιάδων ευρώ.
 • Στη σάρωση οδών με κατάτμηση ανά Δημοτική Ενότητα 120.000 ευρώ περίπου χωρίς διαγωνισμό με απ’ ευθείας ανάθεση 5Χ24.600 ευρώ χάνοντας και εδώ δεκάδες χιλιάδες ευρώ από την έκπτωση του διαγωνισμού, την ίδια ώρα που ο Δήμος Ωρωπού έχει πληρώσει 140.000 ευρώ για σάρωθρα (σκούπες) είναι φανερό πως υπολειτουργούν, παραμένοντας στις αποθήκες του Δήμου , με δημοτική υπαιτιότητα διότι χρειάζονται 2 χειριστές προκειμένου να λειτουργήσει η κάθε σκούπα . Την ίδια στιγμή μάλιστα έχει προκηρυχτεί διαγωνισμός 6.500.000 ευρώ στον οποίο εμπεριέχεται η σάρωση δρόμων!
 • Στη συντήρηση και επισκευή Δημοτικών κτηρίων 74.400 ευρώ με πρόχειρο διαγωνισμό και επισκευή και συντήρηση του ΚΕΠ Ωρωπίων και Γραφείου Σκάλας Ωρωπού 74.400 ευρώ με πρόχειρο διαγωνισμό.  Μήπως το ΚΕΠ Ωρωπίων δεν ανήκει στα δημοτικά κτήρια ώστε να γίνει ένας μεγάλος διαγωνισμός 150.000 ευρώ με τις ανάλογες εκπτώσεις αλλά προτιμούν την κατάτμηση και τον πρόχειρο διαγωνισμό;
 • Στη συντήρηση – καθαρισμό αγροτικών και δασικών δρόμων γίνεται και εδώ κατάτμηση και απ’ ευθείας ανάθεση ανά Δημοτική Ενότητα περίπου 100.000 ευρώ , 4Χ24.600 ευρώ χωρίς διαγωνισμό, χάνοντας πάλι ο Δήμος αρκετές χιλιάδες ευρώ από την έκπτωση της προσφοράς.

Επίσης για όλες αυτές τις προμήθειες – έργα δαπανούνται χιλιάδες ευρώ μέσω των πάγιων προκαταβολών των τοπικών διαμερισμάτων!

Θα πει κάποιος (όπως ο ίδιος ο Δήμαρχος) ότι , η κατάτμηση ανά Δημοτική Ενότητα προβλέπεται και είναι νόμιμη. Το Νόμιμο όμως ΔΕΝ είναι πάντα και Ηθικό. Πόσο μάλλον σε αυτές τις δύσκολες εποχές που οι Δημότες στενάζουν από την οικονομική κρίση και είναι το λιγότερα προκλητικό να χάνονται δεκάδες ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τη μη διενέργεια διαγωνισμών, ακολουθώντας τη μέθοδο των απ’ ευθείας αναθέσεων!

Τέλος, όπως τονίσαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο , ο προϋπολογισμός του 2017 βασίζεται σε αλλοιωμένα στοιχεία αποθεματικού, λόγω της απόφασης αναμόρφωσης προϋπολογισμού που ποτέ δεν εισηγήθηκε , ποτέ δεν συζητήθηκε και ποτέ δεν ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού αλλά παρ’ όλα αυτά ενσωματώθηκε στον προϋπολογισμό .

Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό και θεωρούμε υποχρέωσή μας, μαζί με τις ενέργειές μας προς τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, να ενημερώσουμε τους Δημότες του Ωρωπού .

Ο επικεφαλής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΣΗΜΑΚΗΣ

This entry was posted in Δημοτικά, Επιστολές. Bookmark the permalink.

9 Responses to Απευθείας Αναθέσεις, Κατατμήσεις, Πρόχειροι Διαγωνισμοί…

 1. Ανώνυμος says:

  ΑΚΟΜΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ? ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ? ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ?ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΕΤΣΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ !

 2. Ανώνυμos says:

  Έχετε μεγάλο πόνο κύριοι περαστικά σας ο Δήμος πάει τρένο

 3. Ανώνυμos says:

  Άγγελε εχεις πολύ μεγάλο πόνο πιάσε τον γιασεμακη και κλάψτε μαζί.ξερετε πολύ ΚΑΛΑ οτι το ποσό για τα χριστουγεννιάτικα που χρεώθηκαν στο συκαμινο είναι και για άλλες κοινότητες παρόλα αυτά εσείς κάνετε μικροπολιτική .παρτε και τον Γαβριηλ μαζί σας και πλαντάξτε στο κλάμα γιατί μόνο αυτό μπορείτε να κάνετε

 4. Ανώνυμos says:

  ΓΙΑΣΕΜΑΚΗ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ ΜΑΣ ΚΟΥΡΑΣΕΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ

 5. ανωνυμοs.. says:

  O ΝΩΝΤΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ;

 6. Ανώνυμος says:

  Για κλάματα ή για γέλια η δημοτική αρχή. Καλά περνάνε αυτοί στον Δήμο τα έλυσαν τα προβλήματα τους,ο κόσμος τι φταίει να του αυξάνουν τα τελη του νερου για να εχουν αυτοί να σπατάλανε τα λεφτά.

 7. Ανώνυμος says:

  ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ κ.ΡΟΥΣΣΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ »ΚΟΥΡΑΖΕΙ» ….. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΩΡΩΠΟΥ

 8. Ανώνυμos says:

  Κε γιασεμακη αυτό που θα έπρεπε να κάνετε είναι να εστιάσετε στην τιμή των υλικών των απ ευθείας αναθέσεων .Αν βρείτε κάτι μεμπτό εκεί τότε ναι θα σας χειροκροτήσω .Ξερετε πολύ καλα πως με τους διαγωνισμούς δεν προχωράει τίποτε με ρυθμούς χελώνας πάει ο Δήμος και δεν παράγεται έργο γρήγορα .Αληθεια εσείς δεν θα κάνατε τέτοιες αναθέσεις;

 9. Ανώνυμος says:

  Αξιότιμε και φίλτατε κ. Γιασημάκη,
  Όπως εσείς, έτσι και γω είμαι υπέρμαχος του αποφθέγματος της συνάρτησης ηθικού και νομίμου, που σαν αξίωμα το ασπάζομαι μόνον σαν αμφίδρομη σχέση.

  Η παρούσα δημοτική αρχή υπό του εξ’ ίσου αγαπητού κ. Ρούση, έλαβε την σκυτάλη (ως γνωστόν) από την δημοτική αρχή του κ. Οικονομάκου.
  Γνωρίζετε πολύ καλά δηλαδή, πως φύγαμε από την ανομία, την κατασπατάληση, τις ρεμούλες και την διασπάθιση της δημόσιας-δημοτικής περιουσίας, τις ασύστολες και ιδιοτελείς απευθείας αναθέσεις και από την εν γένει μελανότερη περίοδο δημοτικής θητείας, ενδεχομένως, σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

  Αποτέλεσμα να έχουμε αρνητική διαφήμιση σαν Δήμος, αφού αρμόδιος εισαγγελέας έχει επιληφθεί και κατηγορεί την απελθούσα Δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα τον πρωτεργάτη, ενορχηστρωτή και αρνητικό πρωταγωνιστή κ. Οικονομάκο, για οικονομικά σκάνδαλα και ατασθαλίες. Ήτοι, υφίσταται στόχευση και βασική ιεράρχηση στην ύπαρξη ή όχι νομιμότητας στο σύνολο των εργασιών και των αρμοδιοτήτων του τότε Δήμου Ωρωπού. Η ηθική είναι για το συγκεκριμένο, ήσσονος σημασίας θέμα.

  Φρονώ, πως τώρα βιώνουμε μια καθ’ όλα νομότυπη και υπεύθυνη δημοτική αρχή και δεδομένου της ρήσης «όποιος καεί στον χυλό, φυσά και το γιαούρτι», θέλω, απαιτώ και έχω ως αναγκαία και ικανή συνθήκη, όλες οι ενέργειες του Δήμου, να είναι με το γράμμα του Νόμου.

  Βλέπω, λοιπόν, πως αναφέρεστε σε νούμερα και λεπτομέρειες που δεν δύναμαι να γνωρίζω -άρα να εκφέρω και γνώμη- και εγκαλείτε την διοίκηση του Δήμου για παράνομες ενέργειες, παρατυπίες και έχετε ενστάσεις.

  Δια ταύτα, σας παρακαλώ και σας προκαλώ, εάν υπάρχουν αποδείξεις για όσα καταγγέλλετε, να τα παραδώσετε σε εισαγγελέα για να επιληφθεί του θέματος και να αποφανθεί για το έκνομο.

  Όσον αφορά την ηθική σε όσα καταγγέλλετε, κατ’ εμέ θα ήθελα πρωτίστως να ελεγχθεί η πλήρης νομιμότητα των δημοτικών αποφάσεων κι εφ’ όσον είναι έννομες, τότε να συζητήσουμε για αυτήν.

  Δυστυχώς η νομιμότητα, πρέπει να πρωτεύει και να εδραιωθεί εκ νέου στον Δήμο μας και να έπεται το ηθικό μέρος, μετά την περίοδο της πλήρους διάλυσης υπό της διοίκησης από τον κ. Οικονομάκο.

  Γνωρίζετε και κατέχετε καλύτερα από εμένα και τον καθένα μας, πως πρέπει να έχω οδοντοστοιχία, για να φροντίζω για την καλή της υγεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.