Ξεχωριστή η γιορτή τσικουδιάς με γαμοπίλαφο που οργάνωσε στον Ωρωπό «Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΣΟΣ»

2D3A4683Άρωμα και γεύση Κρήτης, έδωσε για μία ακόμη χρονιά ο πάντα πρωτοπόρος και δραστήριος σύλλογος Κρητών Ωρωπού και πέριξ περιοχών «Η ΜΕΓΑΛΟΝΝΗΣΟΣ», βάζοντας χαρούμενα και γιορτινά χρώματα στο γκρίζο της εποχής.

Όσοι τυχεροί βρέθηκαν την Κυριακή 1 Νοεμβρίου το μεσημέρι στον Ωρωπό, στο γνωστό κοσμικό κέντρο <<ΑΤΛΑΝΤΙΣ>> όπου για 3η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε η ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ & ΓΑΜΟΠΙΛΑΦΟΥ, απόλαυσαν μία όμορφη και ξεχωριστή εκδήλωση, η οποία θα μείνει σε όλους αξέχαστη.

Από νωρίς το μεσημέρι οι ευρύχωρες αίθουσες του κοσμικού κέντρου είχαν ‘βάλει’ τα γιορτινά τους και με την ειδική για την συγκεκριμένη γιορτή διακόσμηση άρχισαν να κατακλύζονται από εκλεκτούς & διακεκριμένους καλεσμένους του, φίλους της Κρήτης αλλά και του συλλόγου Κρητών Ωρωπού και Πέριξ περιοχών «Η ΜΕΓΑΛΟΝΝΗΣΟΣ» που ήταν ο διοργανωτής και οικοδεσπότης.

Ήταν τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον που αρκετοί οι οποίοι αποδείχτηκαν και πιο προνοητικοί, κατέφθασαν πολύ νωρίτερα (πλέον της μιας ώρας) και παρά το ότι ανέμεναν καρτερικά το άνοιγμα των αιθουσών τελικά ‘ανταμείφτηκαν’ με μία περίοπτη θέση στη γιορτή που ακολούθησε.

Οι αίθουσες τελικά απεδείχθησαν μικρές για να φιλοξενήσουν όλους όσοι έσπευσαν να χαρούν την μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση <<της γιορτής τσικουδιάς και του γαμοπίλαφου>> και να απολαύσουν τα πλουσιοπάροχα κρητικά εδέσματα & την κρητική μουσική αλλά και μουσική απ΄ όλη την Ελλάδα.

Τα δεκάδες στρογγυλά τραπέζια (ροτόντες) με τις 10 καρέκλες το καθένα (για μεγαλύτερη άνεση), ντυμένα στα κατάλευκα τελικά αποδείχτηκαν λίγα για να καλύψουν & να φιλοξενήσουν όλο τον κόσμο, που μας τίμησε με την προσέλευσή του και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Από τις δεκάδες παρέες  που δεν μπόρεσαν να φιλοξενηθούν & έφυγαν λυπημένοι και απογοητευμένοι, γιατί δεν είχαν προβλέψει να κλείσουν έγκαιρα τραπέζι, τους ζητάμε την κατανόηση και τους υποσχόμαστε ότι στην επόμενη εκδήλωση θα επιδιώξουμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες φτάνει βέβαια και οι ίδιοι να μπουν στον κόπο και με ένα τηλέφωνο να φροντίσουν να κλείσουν έγκαιρα τραπέζι.

Τόση μεγάλη ήταν η αθρόα προσέλευση των μελών & των φίλων του Συλλόγου, που κρίθηκε αναγκαίο να τοποθετηθεί άτομο στην είσοδο για να τηρήσει την τάξη. Ενώ η αναμονή τους για να εξυπηρετηθούν ξεπερνούσε πολλές φορές και τα 20 λεπτά…

Ο Σύλλογος πέρα από την κατανόηση αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει ειλικρινά ‘συγνώμη’ από τους αποχωρήσαντες, παρόλο που έγκαιρα είχε ανακοινωθεί από το ΚΡΗΤΗ FM 97,5 αλλά & τηλεφωνικά ότι οι θέσεις έχουν ήδη υπερκαλυφθεί από την Τετάρτη και έγινε έκκληση να μην προσέλθουν άτομα που δεν είχαν κλείσει θέσεις.

Βλέπετε το ανοιχτό κάλεσμα του προέδρου του Συλλόγου Κρητών Αντώνη Γιαννουλάκη και του Δ.Σ. είχε φέρει αξιοθαύμαστα αποτελέσματα.

Σε εμφανή σημείο της εισόδου του κοσμικού κέντρου «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» έστεκε τοποθετημένο λάβαρο του Συλλόγου με την Μεγαλόνησο Κρήτη και με τον κυματισμό του ήταν σα να καθοδηγούσε τους προσκεκλημένους στην είσοδο του κέντρου.

Τρεις φωτογράφοι αποθανάτισαν τον κάθε έναν προσκεκλημένο ξεχωριστά αλλά και όμορφα στιγμιότυπα από την εκδήλωση.

Στον αύλειο χώρο του «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» περίμενε τους προσερχόμενους μία έκπληξη. Ένα αυθεντικό ρακοκάζανο είχε στηθεί από νωρίς στην είσοδο και η τσικουδιά έρεε με αφθονία προσελκύοντας το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου, τόσο για να δοκιμάσει μία ζεστή τσικουδιά όσο και να φωτογραφίσει την διαδικασία απόσταξης και να φωτογραφηθεί.

Το πολύ παλαιό, αυθεντικό <<ρακοκάζανο>> με τον χαραγμένο (χτυπημένο) στο καπάκι του, αύξοντα αριθμό της άδειας του, από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου (σ.σ έδωσε τις πρώτες άδειες λειτουργίας), λειτούργησε και πάλι για τις ανάγκες της γιορτής από τον σπεσιαλίστα & εξειδικευμένο <<ΚΑΖΑΝΑΡΧΗ>> κ. Αντώνη Κοπανάκη (ιδιοκτήτη του) με την υποστήριξη του μικρότερου γιου του, του Αλέξανδρου.

Θα λέγαμε ότι στον χώρο λειτούργησε ένα μίνι ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ καθώς ο κ. Κοπανάκης εξηγούσε με ιδιαίτερη παραστατικότητα & λεπτομέρεια, τον τρόπο παραγωγής της τσικουδιάς.

Δίπλα τους ο <<μπαλωθιέρης>> κ. Δημήτρης Καλογήρου υποδέχονταν τους φίλους και τους κέρναγε τσικουδιά με τα καθιερωμένα καλούδια καθοδηγώντας τους στις κύριες αίθουσες του κέντρου, όπου τους παραλάμβανα δύο πανέμορφα κορίτσια τα οποία σε ρόλο ταξιθετριών τους κατεύθυναν στα αριθμημένα με το όνομα τους τραπέζια, τα οποία ήταν ήδη ‘στρωμένα’ με την τσικουδιά, τις λιχουδιές για τα προκαταρτικά μέχρι την έναρξη της εκδήλωσης.

Λόγω της κοσμοσυρροής και της επίδειξης απόσταξης  της τσικουδιάς άρχισε με μία μικρή καθυστέρηση η εκδήλωση την οποία παρουσίασε η όμορφη δ/δα Ελένη Δαφνή η οποία και κάλεσε τα μέλη του Δ.Σ. να ανέβουν στην πίστα.

Έτσι εν πλήρη απαρτία, όλοι τους γέννημα & θρέμμα από την Κρήτη τα μέλη του συλλόγου, πλαισίωναν τον πρόεδρο ΑΝΤΩΝΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗ, ο οποίος με εμφανή την χαρά και ικανοποίηση στο πρόσωπό του, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κόσμου, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους με ένα σύντομο αλλά ζεστό, όσο και μεστό & εγκάρδιο χαιρετισμό.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από τον χαιρετισμό του προέδρου Αντώνιου Γιαννουλάκη:

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ, ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΜΑΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ & ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ.

Καλωσορίσατε στη σημερινή μας εκδήλωση. Μια γιορτή που διοργανώσαμε με πολύ κόπο αλλά και μεράκι…..

Σε αυτό το πλαίσιο ο Σύλλογός μας, ο οποίος είναι ο πρώτος Κρητικός Σύλλογος που δημιουργήθηκε στον Ωρωπό και στην γύρω περιοχή και συνενώνει όλους τους Κρητικούς και παρουσιάζει για μία ακόμη φορά στους απόδημους Κρήτες και στους πολλούς φίλους της Κρήτης, τον τρόπο παραγωγής της τσικουδιάς. Εκτός του ότι πρέπει να μαθαίνουν οι νεότεροι, θεωρούμε χρέος μας, να μεταφέρουμε τις παραδόσεις μας, γιατί είναι οι ρίζες της πατρίδας μας.

Στην Κρήτη η παραγωγή της, αποτελεί ιεροτελεστία, κοινωνική εκδήλωση και ένα δυνατό εργαλείο επικοινωνίας.

Η κρητική τσικουδιά δεν είναι απλά ένα τοπικό προϊόν, είναι η ταυτότητά μιας κουλτούρας και εκφράζει την παράδοσή μας και την κρητική φιλοξενία.

Για τον επισκέπτη που θα παραβρεθεί σε ρακοκάζανο, είναι μια μοναδική εμπειρία που σπάνια και σίγουρα δύσκολα θα ξεχάσει…..

Ειλικρινά μας συγκίνησε η μαζική προσέλευσή σας και θα κάνουμε ότι περνάει απ’ το χέρι μας, για να σας μείνει αξέχαστο αυτό το απομεσήμερο…..

Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για εμάς που τα μέλη & οι φίλοι του Συλλόγου μας είστε πάρα πολλοί…..

Σας ευχαριστούμε μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας και σας ευχόμαστε να περάσετε καλά.   ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ………

Μετά από τον πρόεδρο του Συλλόγου εκλήθη ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ωρωπού κ. Στέργιος Γκικάκης, για τον καθιερωμένο χαιρετισμό του. Ο κ. Γκικάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κρητική καταγωγή του, την μεγάλη του αγάπη για την Κρήτη, αλλά και να εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για τον πρόεδρο κ. Αντώνη Γιαννουλάκη και την προσπάθεια που καταβάλει ο ίδιος και ο Σύλλογος, ώστε να διαδοθούν & να διατηρηθούν τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης, στην ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού».

Στη συνέχεια την σκυτάλη παρέλαβε η ορχήστρα με τον εκλεκτό & κορυφαίο λυράρη κ. Στέλιο Ανδρουλιδάκη και το υπέροχο 4μελές συγκρότημά του, ενώ ταυτόχρονα εισέβαλαν στην πίστα οι …αετοί της Κρήτης χορεύοντας Κρητική Σούστα, με επιδεξιότητα, αρμονία και πλήρη συντονισμό.

Ήταν η επίλεκτη ομάδα του χορευτικού συγκροτήματος των πρωτοχορευτών κ. Γιώργου & Παναγιώτη Φραγκάκη <<ΔΙΚΤΑΙΟΙ ΚΑΣΤΡΙΝΟΙ>>.

Για μια στιγμή στην απέραντη αίθουσα του κέντρου επικράτησε απόλυτη σιγή και ο κόσμος άφωνος παρακολουθούσε τις θεϊκές φιγούρες του χορευτικού & την αρμονική πανδαισία του μουσικού συγκροτήματος.

Το χορευτικό ήταν φυσικό να κλέψει την παράσταση, αλλά εξίσου εντυπωσιακά ήταν και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, που το διαδέχθηκαν στην πίστα με μπροστάρη τον πρόεδρο Αντώνη Γιαννουλάκη ανοίγοντας  το χορό που τον παρέδωσε με την σειρά του στο κόσμο που περίμενε με ανυπομονησία να ανέβει στην πίστα και χόρεψε μέχρι τις βραδινές ώρες, με την αρμονική μουσική του λυράρη Στέλιου Ανδρουλιδάκη.

Με το πέρας των τραγουδιών και των χορών άπαντες συνεχάρησαν τον πρόεδρο κ. Αντώνιο Γιαννουλάκη και τα μέλη του Δ.Σ. για την άψογη οργάνωση της ξεχωριστής αυτής εκδήλωσης.

Τα σχόλια & οι εντυπώσεις ήταν άριστες, όπως και η φιλοξενία του κέντρου. Οι παραβρισκόμενοι απόλαυσαν παραδοσιακή γίδα με το γαμοπίλαφο, τα σκαλοπίνια, τα κρητικά φαγητά & εδέσματα, την υπέροχη τσικουδιά και τα γλυκόπιοτα κρασιά, τα φρούτα και τα γλυκά. Όλα τους εξαιρετικά και πλουσιοπάροχα.

 Όλα αυτά μαζί με τις σαμπάνιες που άνοιξαν αργότερα προς το βράδυ ήταν η αφορμή να ανάψει περισσότερο το κέφι και να διασκεδάσουν όλοι με την ψυχή τους.

Ο πρόεδρος Αντώνης Γιαννουλάκης και το Δ.Σ. περιχαρής από την επιτυχία της εκδήλωσης, χαμογελαστός και πανευτυχής δεν προλάβαινε να δέχεται ευχαριστίες και συγχαρητήρια για την λαμπρή εκδήλωση.

Οι 4 φωτογράφοι & οι κάμερες των 3 καναλιών τον ακολουθούσαν από τραπέζι σε τραπέζι όπου πήγαινε για να τσουγκρίσει το ποτήρι του με τον καθένα ξεχωριστά βγάζοντας αναμνηστικές φωτογραφίες που αποθανάτιζαν όμορφες και μοναδικές στιγμές.

Η όλη εκδήλωση έλαβε τέλος τις βραδινές ώρες με τον κόσμο να αποχωρεί ευχαριστώντας τον πρόεδρο και τα μέλη του συλλόγου Κρητών Ωρωπού και πέριξ Περιοχών και κρατώντας τις πιο όμορφες αναμνήσεις.

Λέγοντας ευχόμαστε καλές γιορτές με υγεία, αγάπη και όλες της χαρές και θα σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά στις νέες μας εκδηλώσεις, αποχαιρετούσε στην έξοδο το Δ.Σ.

Για οικονομία χώρου δεν καταγράφονται τα ονόματα των πολλών επισήμων που παραβρέθηκαν, καθώς και αυτούς που έστειλαν ευχές για ‘’ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ’’ λόγω αναλυμένων υποχρεώσεων.

Για το Δ.Σ. του συλλόγου Κρητών Ωρωπού και πέριξ περιοχών «Η ΜΕΓΑΛΟΝΝΗΣΟΣ»

Ο πρόεδρος

Αντώνης Γιαννουλάκης

2D3A4206 2D3A4648 (1) 2D3A4713 (1) 2D3A4783 2D3A5050 2D3A5088 2D3A5166

This entry was posted in Άρθρα. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.