Όχι πράξεις με κύριο συστατικό την άφεση αμαρτιών των… αμαρτησάντων!

Η παράταση για τις ρυθμίσεις των οφειλών προς το δήμο ήρθε (26 Ιουνίου), αλλά η γκρίνια για τους λογαριασμούς-πακέτο στην ύδρευση, δεν λέει να τελειώσει. Η γκρίνια είναι λάθος των πολιτών; Ασφαλώς όχι! Δεν είναι απλό πράγμα να καλείσαι ξαφνικά, να πληρώσεις τρία με έξι εξάμηνα ύδρευσης, μονοκοπανιά! Έστω και αν σου δίνεται η δυνατότητα, να τα πληρώσεις με τον ευεργετικό νόμο 4321, που προβλέπει έως και 100 δόσεις. Είναι λοιπόν ένα μεγάλο πρόβλημα, σε μία εποχή που όλα μετριούνται μέχρι και το τελευταίο λεπτό του ευρώ.

Η δημοτική αρχή είναι ξεκάθαρο, πως έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες, να κλείσουν με τις εκκρεμότητες που υπήρχαν, με την κατανάλωσή τους στην ύδρευση. Ο συγκεκριμένος νόμος των ρυθμίσεων έγινε ΦΕΚ στις 21 Μαρτίου 2015 και βρήκε ένα δήμο «γυμνό» να τον εκμεταλλευτεί για τους πολίτες του σωστά! Ο χρόνος ήταν πολύ λίγος και η σημερινή δημοτική αρχή, ήδη είχε κάνει ένα σοβαρό λάθος. Δεν είχε δημοσιοποιήσει την τραγική κατάσταση που βρήκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο στο δήμο, όχι μόνο στο θέμα της ύδρευσης, που φάνηκε ολοκάθαρα πως κάπου-κάποτε στις κοινότητες σταματούσε η καταμέτρηση της κατανάλωσης, αλλά και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του. Βρήκε ένα δήμο εντελώς διαλυμένο και αντί μετά τη «διάγνωση» να «εγχειρήσει», άρχισε τις «ασπιρίνες»! Και το χειρότερο… «γιατρούς» και «νοσοκόμες» άφησε τους ίδιους!

Κανείς δεν θα αρνηθεί -και όποιος το κάνει θα είναι κακεντρεχής- πως η δημοτική αρχή ενός ανθρώπου με περγαμηνές στην αυτοδιοίκηση αλλά και στην κοινωνία, του Θωμά Ρούσση, δεν έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, για να προλάβει την ολική καταστροφή που είχε επιλέξει με το τέλος της δημαρχιακής του θητείας στο περσινό καλοκαιρινό τρίμηνο, ο απελθών δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος. Και πέτυχαν πράγματι στο ξεκίνημα σαν ομάδα, πολλά. Αλλά, δυστυχώς, «έκρυψαν» πίσω από τα πολλά αυτά, με λανθασμένη πολιτική επιλογή, αυτούς που ούτε καν τους παρέδωσαν το δήμο!

Μέσα λοιπόν σε μια ερμαφρόδιτη πολιτική επιλογή, η σημερινή δημοτική αρχή δεν ενημέρωσε ποτέ πολίτες και αρμόδιους, πως μέσα σε όλα τα απαράδεκτα που βρήκε, ήταν και η αναιτιολόγητη(;) διακοπή των χρεώσεων στην ύδρευση, ενώ τα ρολόγια της κατανάλωσης γύριζαν και κατέγραφαν!

Και έτσι φτάσαμε στον πολύ πρόσφατο νόμο των ρυθμίσεων και πολύ σωστά σκέφτηκε η δημοτική αρχή, πως δεν έπρεπε να χαθεί για τους πολίτες του Ωρωπού και σε ό,τι αφορούσε την ύδρευση. Και έδωσε μεγάλο αγώνα, προσπαθώντας να ξεπεράσει πάμπολλα εμπόδια. Στόχος ήταν, να έχουν οι πολίτες όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στην ύδρευση, μέχρι δηλαδή και το 2ο εξάμηνο του 2014 και να είχαν το δικαίωμα της επιλογής. Να μπουν στην ρύθμιση ή όχι; Ο καθένας να μπορεί να κάνει το κουμάντο του.

Τη δυνατότητα στην επιλογή και τη ρύθμιση, η δημοτική αρχή του Θωμά Ρούσση, την έδωσε στους συμπολίτες της. Έστω με λάθη, παραλήψεις και αβλεψίες, που είναι απαραίτητο τα δει με πλήρη κατανόηση, αμέσως μόλις περάσει η «μπόρα». Δεν τους έδωσε όμως τη δυνατότητα, να γνωρίζουν από την πρώτη στιγμή που πήραν τους λογαριασμούς-πακέτο, ποιος ευθύνεται και γιατί, όπως και γιατί υπάρχουν τα «τρελά» νούμερα που πολλοί είδαν!

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που δημιουργήθηκε η σύγχυση και η δυσαρέσκεια των πολιτών του Ωρωπού, με τη ρύθμιση των οφειλών της ύδρευσης. Παράλληλα ό,τι δημιουργήθηκε, ήταν και ένα μήνυμα στη δημοτική αρχή του Θωμά Ρούσση, πως ο πολίτης σήμερα που ταλαιπωρείται από μνημόνια και προσωπικές θυσίες, χρειάζεται πράξεις ουσίας με κοινωνική ευαισθησία και όχι πράξεις με κύριο συστατικό την άφεση αμαρτιών των… αμαρτησάντων!

ΣΠΥΡΟΣ ΞΥΛΟΣ

This entry was posted in Άρθρα. Bookmark the permalink.