Φοροληστρικός ο προϋπολογισμός του δήμου Ωρωπού για το 2015

«Είναι ένας μνημονιακός και ρεαλιστικός προϋπολογισμός…». Αυτό παραδέχτηκε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ωρωπού κος Ρούσσης στην συζήτηση του προϋπολογισμού του δήμου για το έτος 2015, κατά την 25ή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Και παρ’ όλες τις «αντιμνημονιακές κορώνες» του παρελθόντος, δεν μπορούσε να ισχυριστεί κάτι διαφορετικό καθώς τον προϋπολογισμό τον συνέταξε βάση του Ν. 4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα).

Συνεχίζοντας την φοροληστεία της διοίκησης Οικονομάκου (ΝΔ) ο προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει το  66 % περίπου των δημοτικών εσόδων να προέρχεται από την δημοτική φοροεπιδρομή μέσω τοπικών φόρων-τελών-προστίμων στα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας. Μόνο το 12,5%  προέρχεται από κρατική επιχορήγηση για κάλυψη λειτουργικών δαπανών του δήμου (όπως μισθοδοσία εργαζομένων κ.α.).  Επιπλέον, ένα ποσοστό περίπου 18 % επί των συνολικών εσόδων προέρχεται από εισπράξεις κονδυλίων από διάφορα ευρωπαϊκά και επιχειρησιακά  προγράμματα, τα οποία όμως είναι τουλάχιστον αμφίβολο αν θα εισπραχτούν. Στο σκέλος των δαπανών τα κονδύλια που θα αποδοθούν για τον αθλητισμό, για την χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, για έργα και υποδομές  είναι μηδαμινά έως μηδενικά.

Σε αυτόν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, που συντάχτηκε στο πνεύμα του Καλλικράτη που θέλει τους δήμους ανώνυμες επιχειρήσεις, συμφώνησε η παράταξη του κου Οικονομάκου (υπέρ) και έδειξε «ανοχή» η παράταξη του κου Γιασημάκη (παρόν) κατά την διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στην οικονομική επιτροπή. Παρόν (στην ίδια συνεδρίαση) ψήφισε και ο δημοτικός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Χασιώτης, δείχνοντας «ανοχή» στην εφαρμογή των μνημονίων που κατά τα άλλα καταγγέλλει. Η απουσία όλων τους από το δημοτικό συμβούλιο το μόνο που αποδεικνύει είναι την συμφωνία και την ανοχή τους στην φορομπηχτική πολιτική της διοίκησης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τον προϋπολογισμό. Διεκδικούμε και καλούμε τον λαό της περιοχής να παλέψει για:

  • Μείωση των δημοτικών και ανταποδοτικών τελών για όλες τις λαϊκές οικογένειες και τους μικρούς ΕΒΕ. Απαλλαγή των ανέργων από κάθε είδους δημοτικής φορολογίας.
  • Δωρεάν πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων σε όλες τις δομές του δήμου.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στον δήμο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Χρηματοδότηση όλων των δομών από τον κρατικό προϋπολογισμό – καμία παραχώρηση στους ιδιώτες.
  • Πρόσληψη προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, σε όλες τις κοινωνικές δομές του δήμου, ώστε να εξασφαλίζονται οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες για τις λαϊκές οικογένειες.
  • Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, να γίνονται δεκτά όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Φέτος, πάνω από 80 παιδιά έμειναν εκτός των σταθμών.
  • Αύξηση των κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές, τα οποία είναι ψίχουλα που δεν φτάνουν για να καλυφθούν ούτε τα απολύτως απαραίτητα.
  • Πλαισίωση όλων των δομών Υγείας – Πρόνοιας, οι οποίες υπολειτουργούν και δεν καλύπτουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες.
  • Καμία παραχώρηση της παραλίας και του δάσους σε ιδιώτες.

Νοέμβριος 2014,

Το γραφείο τύπου

www.lsoropou.wordpress.com

This entry was posted in Δημοτικά. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.