Η 25η Μαρτίου 1821 στον Ωρωπό και πως… ο Παλαμάς γίνεται… Σολωμός!

Την 25η Μαρτίου 1821 γιόρτασε σήμερα ο Ωρωπός -όπως και όλη η Ελλάδα- με το νου στις δύσκολες μέρες που περνά η Ελληνική οικογένεια, μέσα σε έναν κηρυγμένο οικονομικό πόλεμο από… εταίρους-προστάτες-δανειστές και τελικά… δήμιους του Ελληνισμού. Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχουν οι ήρωες που μνημονεύτηκαν και οδήγησαν την Ελλάδα στην Εθνική Παλιγγενεσία του 1821 και κάθε τέτοια μέρα τους τιμούμε.

Μετά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε σε όλους τους Ιερούς Ναούς του δήμου, έγιναν καταθέσεις στεφανιών και παρελάσεις μαθητών και συλλόγων στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες, όπως και στην πλατεία Ηρώων, στην έδρα του δήμου. Εκεί, που οι δημότες του Ωρωπού, άκουσαν για άλλη μια φορά το δήμαρχο να μιλά για… «δήμο παράδειγμα …», που… κατατρόπωσε τα εξαθλιωτικά μνημόνια, από το έργο και μόνο, που… έχει κάνει μέχρι σήμερα η δημοτική του αρχή! Πως να πιστέψει όμως κάποιος το δήμαρχο και ειδικά ο νέος στον οποίο απευθύνθηκε, σ’ αυτές τις βαρύγδουπες δηλώσεις του, όταν δεν γνωρίζει πως το «…μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του ‘21», δεν το είπε ο Διονύσιος Σολωμός, αλλά ο Κωστής Παλαμάς!!! Είναι όμως ώρα να το μάθει, όπως και το ότι αν κάποιος πιστεύει αυτά που λέει, δεν κάνει τόσο… ανιστόρητα λάθη.

Σήμερα καλά θα ήταν όμως, να θυμηθούμε πάλι ένα κομμάτι απ’ αυτά που έγραψε ο Μακρυγιάννης:

«… Γράφουν σοφοί άντρες πολλοί, γράφουν τυπογράφοι ντόπιοι και ξένοι διαβασμένοι για την Ελλάδα – ένα πράμα μόνον με παρακίνησε κ’ εμένα να γράψω, ότι τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι· όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσωμεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι’ όλοι μαζί και να μην λέγη ούτε ο δυνατός «εγώ» , ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγη ο καθείς «εγώ»; Όταν αγωνιστή μόνος του και φκειάση, ή χαλάση, να λέγη εγώ· όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκειάνουν, τότε να λένε «εμείς». Είμαστε εις το «εμείς» κι’ όχι εις το «εγώ». Και εις το εξής να μάθωμεν γνώση, αν θέλωμεν να φκειάσωμεν χωριόν, να ζήσωμεν όλοι μαζί. Έγραψα γυμνή την αλήθεια, να ειδούνε όλοι οι Έλληνες ν’ αγωνίζωνται διά την πατρίδα τους, διά την θρησκεία τους, να ιδούνε και τα παιδιά μου και να λένε· «Έχομεν αγώνες πατρικούς, έχομεν θυσίες», αν είναι αγώνες και θυσίες. Και να μπαίνουν σε φιλοτιμίαν και να εργάζωνται εις το καλό της πατρίδας τους, της θρησκείας τους και της κοινωνίας. Ότι θα είναι καλά δικά τους. Όχι όμως να φαντάζωνται για τα κατορθώματα τα πατρικά, όχι να πορνεύουν την αρετή και να καταπατούν τον νόμον και να ’χουν την επιρροή για ικανότη…»

Και επίσης:

«Επειδήτις ολοένα λέγω κατάχρησες, μη στοχάζεστε ότι έχω πάθος εις τους ανθρώπους. Ψάξετε της ’φημερίδες, τηράτε και τα πραχτικά των Βουλών, μ’ όλον οπού ’ναι τέτοιες Βουλές οπού ’περασπίζονται την κλεψιά και ’διοτέλεια και πολεμούνε την δικαιοσύνη· και μ’ όλον αυτό θα ιδήτε αν αληθινά είναι αυτά οπού σημειώνω. Είπα σε πολλά μέρη, λέγω και τώρα· εγώ τα ’γραψα αυτά όλα κι’ όποιος απ’ όσους μιλώ προσωπικώς στοχάζεται ότι τον αδικώ και είναι κακία μου κι’ όχι αλήθεια, έχει το ελεύτερον να γράψη κι’ αναντίον μου ό,τι λάθη έκαμα εις τον αγώνα της πατρίδος· όχι όμως παθητικώς, αλλά συντροφεμένος με την αλήθεια, με την παρατήρησιν. Όμως δεν έχει κανένας το δικαίωμα να γράψη ούτε υπέρ μου, ούτε κατά αν δεν διαβάση πρώτα όλο τούτο αρχή και τέλος κι’ όλα μου τ’ αποδειχτικά και τα χαρτιά μου – και τότε ας γράψη ό,τι ο Θεός τον φωτίση. Κι’ όταν τα διαβάση, τότε ας κάμη την παρατήρησή του, όχι πρωτύτερα. Κ’ εγώ έκαμα λάθη και κάνω· άνθρωπος είμαι. Και πρέπει να γράφωνται και τα καλά μας και τα κακά μας…».

 

 

 

 

 

This entry was posted in Εκδηλώσεις. Bookmark the permalink.

5 Responses to Η 25η Μαρτίου 1821 στον Ωρωπό και πως… ο Παλαμάς γίνεται… Σολωμός!

 1. ΑΝΩΝΥΜΟΣ says:

  κο Ξύλο μπράβο σας, άριστος ο τρόπος που παρουσιάζεται τα θέματα, με γνώση και αντικειμενικότητα. Ευχαριστούμε. Ευτυχώς που υπάρχει η σωστή και αντικειμενική ενημέρωση και με ήθος από Εσάς!!!!!!!!

 2. Ανώνυμος says:

  ΕΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΚΕ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΣΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΛΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ’ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΟΥ…Ο ΩΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΣΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΣΥ.

 3. Α.Β says:

  ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ,ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΛΛΟ ΚΑΝΕΝΑ.ΜΕΘΥΣΤΕ ΜΕ Τ’ΑΘΑΝΑΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟΥ 21 .ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ,ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΠΕ ΣΤΙΣ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940.ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕΣ….

 4. Ανώνυμος says:

  ΕΑΝ ΤΩΡΑ ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΜΑΧΙΜΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΗΞΕΡΕ ΚΑΙ ΤΙ; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΟΜΒΡΑ ΚΑΤΙ ΑΣΩΠΟΙ ΚΑΙ ΔΕ ΞΕΡΩ ΤΡΕΧΑ ΓΥΡΕΥΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΔΗΜΟ ΜΑΓΙΚΟ ΚΙ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ. Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΚΑΛΛΥΤΕΡΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΠΕΡΔΕΨΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΙ ΑΥΤΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΞΥΠΝΗΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΛΟΓΙΑ ΠΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ. ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ. ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΕ ΞΥΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΙΓΟΙ ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΟΥΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ. ΕΣΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ. ΕΧΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΟΠΟ ΑΥΤΗ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ…….ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…………

 5. Ανωνυμος says:

  ΑΝ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ Ο Κος ΞΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΤΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ.
  ΟΜΩΣ Κε ΞΥΛΟ ΜΗΠΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΦΟΥ ΄΄ΣΠΟΥΔΑΣΕ΄΄
  ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΔΕ ΔΙΔΑΧΘΗΚΕ ΙΣΤΟΡΙΑ;
  ΕΙΝΑΙ ΤΟΙΣ ΠΑΣΟΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:
  ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ-ΞΕΧΝΑ ΕΥΚΟΛΑ-ΠΑΡΑΣΥΡΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ-ΤΑ ΞΕΡΕΙ
  ΟΛΑ-ΕΧΕΙ ΑΠΟΨΗ ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ-ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΛΟΓΙΑ
  (βλέπε ρουφιάνος).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.