Γνωριμία με το Αμφιαράειο, από το περιοδικό ΜΟnuMENTA και συλλόγους του Καλάμου

Η ανάγκη για αντίδραση στη συνεχή καταστροφή του περιβάλλοντος, φυσικού και αρχιτεκτονικού, γέννησε την ιδέα της δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού περιοδικού, η ανάγκη για δράση δημιούργησε το ηλεκτρονικό περιοδικό ΜΟnuMENTA, αυτό που ταξιδεύει πια στο διαδίκτυο και διεκδικεί μια θέση στις οθόνες μας.
Θέμα του νέου αυτού περιοδικού είναι η προστασία και η ανάδειξη της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, που περιλαμβάνονται ενιαία και αδιαχώριστα στη λέξη ΜΝΗΜΕΙΑ/ΜΟnuMENTA.
Το MOnuMENTA λοιπόν, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Αγίας Βαρβάρας και Καλάμου, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να αναδείξουν το Αμφιαράειο, τον μοναδικό αυτό αρχαιολογικό χώρο, που χρειάζεται να βρει τη θέση που του αξίζει στα Ελληνικά πολιτιστικά δρώμενα.
Το Αμφιαράειο, αφιερωμένο στον μυθικό ήρωα, μάντη και θεραπευτή Αμφιάραο, ήταν το Ιερό του αρχαίου Ωρωπού. Ιδρύθηκε στο διάστημα 431-415 π.Χ. και λειτούργησε έως τον 3ο αι. μ.Χ. Λειτουργούσε ως τόπος λατρείας, μαντείο και θεραπευτήριο. Βρίσκεται στο βάθος μιας χαράδρας, και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα περιβάλλονται από πυκνό πευκοδάσος και αμπέλια. Μια σπάνια ομορφιά χαρακτηρίζει τον ξεχασμένο από επισκέπτες αυτό αρχαιολογικό χώρο της Αττικής. Το Ιερό αποτελείται από δύο ξεχωριστούς τομείς που εκτείνονται στις όχθες της ρεματιάς του Μαυροδήλεσι. Στη βόρεια όχθη βρίσκονται τα επίσημα κτήρια (λουτρά, στοά, θέατρο, ναός, βάθρα αγαλμάτων, βωμοί), ενώ στη νότια όχθη εκτείνονται οι εγκαταστάσεις και οι κατοικίες που εξυπηρετούσαν τη λειτουργία του Ιερού.
Η πρώτη δράση που ανέλαβαν είναι να χρηματοδοτήσουν τη μελέτη προστασίας και ανάδειξης του θεάτρου που βρίσκεται μέσα στο Ιερό. Σε συνεργασία με το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Διάζωμα», που δημιουργήθηκε το 2008 με σκοπό την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης, ανοίχθηκε ένας κουμπαράς όπου οι φίλοι του μπορούν να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους (Εθνική Τράπεζα 040/48312096). Η ανταπόκριση είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος των Ελλήνων για τα μνημεία που τους περιβάλλουν.
Για την ενίσχυση της προσπάθειας αυτής αλλά και για τη γνωριμία με τον αρχαιολογικό χώρο, η MOnuMENTA και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αγίας Βαρβάρας και Καλάμου, οργανώνουν περιηγήσεις στο Αμφιαράειο, που είναι μια γνωριμία με τον αρχαιολογικό χώρο και θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 31 Ιουλίου και την Κυριακή 21 Αυγούστου 2011, στις 11.00 π.μ. (συνάντηση στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου).
Πληροφορίες: Ειρήνη Γρατσία 6973308857

This entry was posted in Maximipoli, Εκδηλώσεις, Ενδιαφέρουν, Ωρωπός. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.