O «απολογισμός» της δημοτικής αρχής, τα… καύσιμα, η ένταση, οι τοποθετήσεις των παρόντων…

Ο απολογισμός της δημοτικής αρχής διά του δημάρχου Γιάννη Οικονομάκου, που τελικά απογοήτευσε τους δημότες, έφερε στην επιφάνεια το σοβαρό πρόβλημα της επικοινωνίας της μ’ αυτούς, αφού στο κάλεσμα του απολογισμού, παραβρέθηκαν μόνο δημότες του Καλάμου και αυτοί μέλη του πολιτιστικού συλλόγου, ο οποίος αντιμετωπίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα την αδιαλλαξία της. Οι δημότες του Ωρωπού είναι «χορτασμένοι» από τα μεγάλα-κούφια λόγια των εκλεγμένων του δήμου, αφού τα διαψεύδει συνεχώς η ίδια η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που έχει να κάνει με μηδενική κοινωνική προσφορά, με χιλιάδες απευθείας αναθέσεις προς ημετέρους, με προκλητική έως ακραία αδιαφάνεια και… εμπαιγμό! Πολύ εμπαιγμό! 

Ο απολογισμός λοιπόν φάνηκε στους δημότες πως ήταν αδιάφορος, με την ίδια αδιαφορία που έδειξαν και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και ιδιαίτερα της συμπολίτευσης, αν και ο απολογισμός ήταν δικός τους. Υπήρξαν όμως και δημότες, που είχαν αποφασίσει, κατά τη διαδικασία αυτού του απολογισμού, να διεκδικήσουν το δίκιο τους το οποίο είναι υποχρεωμένη η εκάστοτε δημοτική αρχή να τους εξασφαλίζει. Και αυτό όμως δεν συνέβη και φάνηκε πεντακάθαρα πως το δίκαιο αίτημα των μελών του πολιτιστικού συλλόγου Καλάμου, δεν συμβάδιζε με την πολιτική λογική της δημοτικής αρχής, σε ό,τι αφορά στο δίκιο του πολίτη. Συχνό το φαινόμενο και στα δυο χρόνια της παρουσίας της δημοτικής αρχής του δημάρχου Γιάννη Οικονομάκου. Ήταν μοιραίο λοιπόν να δημιουργηθεί ένταση κατά τη διάρκεια του απολογισμού -που τελικά δεν έγινε- και οι δημότες του Καλάμου να φύγουν για άλλη μια φορά μόνο με… υποσχέσεις που πιθανότατα δεν θα τηρηθούν.

Αλλά, πριν αναφερθούμε περιληπτικά στον «σκιώδη» απολογισμό της δημοτικής αρχής, αξίζει να αναφέρουμε τις τοποθετήσεις δυο δημοτικών συμβούλων στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, οι οποίες είναι ενδεικτικές της πολιτικής φιλοσοφίας αλλά και των πράξεων της δημοτικής αρχής, που θέλησε και να «απολογηθεί»..! Και οι δυο σύμβουλοι αναφέρθηκαν στις δαπάνες για τα καύσιμα, στο θέμα που αφορούσε τα δημοτικά τέλη:

1) Ο δήμος Ωρωπού θέλει ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ περίπου ενάμιση τόνο (1.800 λίτρα) πετρέλαιο για τα αυτοκίνητα καθαριότητας, μαζί βεβαίως και με τα λιπαντικά τους!!! Και αν σκεφτούμε πως για την καθαριότητα (απορριμματοφόρα, τσάπες) εργάζονται περίπου 20 αυτοκίνητα μαζί με τις τσάπες,  το κάθε ένα απ’ αυτά χρειάζεται περίπου 90 λίτρα πετρέλαιο (μαζί με τα αναλογούντα λιπαντικά) ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ!!! Δηλαδή παραπάνω από 124 ευρώ την ημέρα το ΚΑΘΕ ΕΝΑ!!! Αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία επεσήμανε ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Λέκκας, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς να πάρει απάντηση… Ανέφερε με νούμερα, πως για την προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών των αυτοκινήτων καθαριότητας, ο δήμος διέθεσε συνολικά 458.748,80 ευρώ!

2) «Θα ελέγξω με ποια ροή μπαίνανε τα καύσιμα… και σε ποια αυτοκίνητα μπαίνανε…» είπε ο Κώστας Λίτσας στην τοποθέτησή του και ρώτησε: «Θέλετε να μου πείτε πως στα αυτοκίνητα που είναι σήμερα έξω από την αίθουσα υπάρχουν σχετικά παραστατικά κομμένα;», για να συμπληρώσει: «Παρανομείτε! Στα αυτοκίνητα που είναι έξω που δεν είναι με τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά που θα έπρεπε να είναι»! Και φυσικά αναφερόταν στα δημοτικά αυτοκίνητα που έχουν γίνει Ι.Χ. στα χέρια αντιδημάρχων, τοπικών προέδρων, δημοτικών συμβούλων, ακόμη και δημοτικών υπαλλήλων. Ένα θέμα που το έχουμε αναφέρει πολλές φορές.

Με το παράδειγμα αυτό λοιπόν των καυσίμων και των Ι.Χ. δημοτικών αυτοκινήτων, ήρθε η δημοτική αρχή να κάνει απολογισμό του 2011, που τον πήγε στο… 2012 και τελικά δεν τον έκανε ποτέ! Ένα απολογισμό που «σφραγίστηκε» με την αποχώρηση του δημάρχου, όταν ήρθε η ώρα να τοποθετηθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι δημότες του Ωρωπού!

Για τον «απολογισμό» αυτόν, όσοι πήραν το λόγο, έδωσαν την πραγματική εικόνα των δράσεων της δημοτικής αρχής, η οποία ήταν απαξιωτική για το μέχρι σήμερα έργο της. Μεταξύ των άλλων είπαν:

ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΤΣΑΣ: «Δεν ξέρω αν είμαστε για γέλια ή για κλάματα… Κύριε πρόεδρε το καταφέρατε! Τους στείλατε όλους για ύπνο..! Οι μόνοι που φύγανε σίγουρα κερδισμένοι είναι οι Καλαμιώτες, γιατί απ’ ό,τι καταλάβατε και το Τζόκερ και το Λαϊκό και το Κρατικό κλήρωσε στον Κάλαμο! 50 εκατομμύρια ευρώ είπε ο δήμαρχος! Τα πήρανε οι Καλαμιώτες… τελείωσε! Ο απολογισμός είναι μια διαχείριση γεμάτη απευθείας αναθέσεις, γεμάτη ανύπαρκτα έργα, ανισότητα στα τέλη καθαριότητας μέχρι και ύδρευσης μεταξύ των χωριών… Ένα εκατομμύριο ευρώ χάσαμε στο δρόμο στο έργο του Αυλώνα, αλλά όμως κύριοι… είμασταν πρωταθλητές!!! Στα πανηγύρια!!! Κλείσαμε την «πάγια» στη γραμματική σε όλα τα προθέματα… Η πάγια της παγίας… Έχει γίνει το απίθανο με την πάγια σε εγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα… Η ανισότητα όχι μόνο στους δημότες αλλά και στους δημοτικούς υπαλλήλους. Όσοι δεν σας ψήφισαν ή δεν συμβιβάστηκαν είναι υπό διωγμό! Ακόμη φτάσατε σε σημείο να απειλείτε συμβούλους… Για πολιτική γυροβολιά και για το φαίνεστε, είσαστε πρωταθλητές..!».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «Αν αυτή εδώ η εικόνα δείχνει την εικόνα της δημοτικής αρχής, μόνο θλίψη μπορεί να εμφανίσει και μόνο αμηχανία μπορεί να παρουσιάσει… Μου κάνει τρομερή εντύπωση βλέποντας το δήμαρχο προηγουμένως να προσπαθεί να δείξει και να εμφανίσει τι έχει κάνει στα δυο χρόνια, να πέφτει σε έναν κυκεώνα αντιπαραθέσεων με τους πολίτες, να αποπροσανατολίσει τη σημερινή συνεδρίαση, αλλά και να γίνει το εξής πρωτοφανές. Οι δημοτικοί του σύμβουλοι να μην είναι παρόντες! Δεν ήταν εδώ ούτε οι μισοί σύμβουλοι του δημάρχου… Ο κύριος Οικονομάκος έχει λειτουργήσει το δήμο Ωρωπού, προσπαθώντας να τετραγωνίσει τον κύκλο… Έχοντας την εικόνα ως βουλευτής Αττικής δεκαοχτώ δήμων, πρέπει να σας πω πως ο είναι ο χειρότερος δήμαρχος! Το μόνο σίγουρο είναι, η δημοτική αρχή αυτή κινδυνεύει μέσα στη δική της ανεπάρκεια και αδυναμία, να συμπαρασύρει αυτό το νέο εγχείρημα σε ένα φαύλο κύκλο, σε μια πορεία η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί καταστροφικά για τους ΟΤΑ τους πρώην…».

ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΔΕΣ: «Έχω διατυπώσει πολλές φορές την άποψη ότι πρόκειται για μια δημοτική αρχή η οποία είναι χωρίς ταυτότητα. Και το στηρίζω στο εξής: Από την αρχή βλέπουμε σπασμωδικές κινήσεις σε όλους τους τομείς. Η εμμονή με το παρελθόν, δεν αφήνει την παρούσα δημοτική αρχή να προχωρήσει σωστά… Έχει απαξιώσει πλήρως τα δημοτικά συμβούλια και έχει οδηγήσει αυτόν το δήμο στην ουσία να μην μπορεί να διοικηθεί..! Εν μέσω μιας περιόδου κρίσης βλέπουμε ότι η διαχείριση των ταμειακών αποθεμάτων εμπεριέχει πάρα πολλά ερωτηματικά… Ο δήμος ξεκίνησε με ένα ταμείο περίπου επτά εκατομμύρια ευρώ και πραγματικά βλέπουμε πριν από λίγο καιρό υπήρχε έντονα η φήμη ότι ο δήμος οδεύει προς τη χρεοκοπία… Παρατηρούμε λοιπόν μια δημοτική αρχή η οποία είναι χωρίς στόχους, δεν έχει αναπτυξιακή πολιτική και ο πολίτης δεν την ενδιαφέρει στην ουσία…».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΛΤΑΝΙΩΤΗΣ: «Τον απολογισμό τον απαξιώσατε και με την παρουσία σας. Και οι συνάδελφοί σας του συνδυασμού στα έδρανά σας και ο ίδιος ο δήμαρχος! Ήρθε είπε και απήλθε! Απολογισμός σημαίνει να ακούσεις τι θα πουν και οι άλλοι. Ή εκτός… αν στη σφαίρα της φαντασίας του είναι ο τέλειος που τα ξέρει όλα, τα έκανε όλα σωστά και έχει το αλάθητο! Φυσικά δεν είχατε και σκοπό να κάνετε απολογισμό… Θα μπορούσαν τα πράγματα να ήταν καλύτερα, αν ο δήμος αυτός δεν λειτουργούσε στην τύχη. Εάν δεν έκανε επιλεκτικές αναθέσεις. Εάν δεν ήταν υποχρεωμένοι οι προμηθευτές και οι ανάδοχοι των έργων να παραχωρούν «συνέντευξη τύπου» στο γραφείο του δημάρχου, όταν έχουν ολοκληρώσει την εργασία τους για να πληρωθούν…»!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΜΥΡΙΩΤΗΣ: «Λυπάμαι γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα… Αυτό δεν είναι απολογισμός… Γίνεται απολογισμός του δημάρχου και ο δήμαρχος απουσιάζει! Μας είπε το ποιηματάκι του και έφυγε. Το θεωρώ προσβολή στο σώμα και στους πολίτες, αυτούς τους λίγους που βρίσκονται εδώ! Είπε ότι ανέλαβε ένα Καλλικρατικό δήμο με όλες τις δυσκολίες. Εγώ θα απαντήσω με μια λαϊκή ρήση: «Ο καλός ο καπετάνιος στη Φορτούνα φαίνεται». Ήξερε τι παραλάμβανε. Επομένως δεν είναι δικαιολογία ότι αναλάβαμε ένα δήμο που τελικά με όλες τις δυσκολίες τα έκανε… όλα τέλεια! Έτσι λέει ο δήμαρχος…».

ΒΑΣΩ ΒΛΑΧΟΥ (Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Σκάλας): «Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα σαν να έγινε μια προσπάθεια οι δημότες να μην έχουν απόψε λόγο στον απολογισμό αυτόν. Ο δήμος πρέπει να ενημερώσει τους φορείς, να το ανακοινώσει και να γίνει επίσημα. Θα έπρεπε να ήταν εδώ όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, γιατί πρέπει κάποια στιγμή να ακούσουν κι εμάς… Δεν βλέπω να υπάρχει η συμπεριφορά εκείνη που θα έπρεπε, για να δείξουν οι δημοτικοί σύμβουλοι και κατ’ επέκταση ο δήμαρχος, ότι επικοινωνούν με τους δημότες…».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΛΟΚΑΣ (π. δημοτικός σύμβουλος Ωρωπίων): «Κάθε αρχή και δύσκολη και η συνένωση για τον Καλλικρατικό δήμο Ωρωπού δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Σίγουρα έχουν γίνει βήματα, αλλά το έργο της δημοτικής αρχής θα κριθεί όπως πάντα από το αποτέλεσμα, στο τέλος της τετραετίας από τους πολίτες. Τα προβλήματα της καθημερινότητας, αυτά που συζητιούνται και απασχολούν τους πολίτες, θα πρέπει να τα αφουγκραστεί η δημοτική αρχή δείχνοντας παράλληλα και το κοινωνικό της πρόσωπο. Ακούγοντας τον απολογισμό σε ό,τι αφορά τα οικονομικά από τον αντιδήμαρχο, ειπώθηκε ότι δεν συμπεριλήφθηκε τόσο το υπόλοιπο οφειλής που προκύπτει από την ΔΕΑΔΩ, αλλά και το υπόλοιπο οφειλής προς την ΕΥΔΑΠ. Μήπως με τον τρόπο της «δημιουργικής λογιστικής», αυτό έγινε μόνο και μόνο να μείνει ο δήμος στο πορτοκαλί και όχι στο κόκκινο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην δημοτική αρχή να κερδίσει χρόνο αποφεύγοντας την επιτροπεία αλλά και τον έλεγχο που θα οδηγούσε στο να μάθουμε τελικά το από πού προέκυψε αυτή η εικόνα; Αυτό δεν αποδεικνύει ότι τόσο οι απολογισμοί όσο και οι απολογισμοί που συντάχτηκαν και δεν συμπεριλαμβάνουν τις δύο αυτές οφειλές, είναι πλασματικοί; Στον τομέα των έργων από τον άλλο αντιδήμαρχο ακούσαμε ότι για το ΓΠΣ του Ωρωπού η Α φάση ολοκληρώθηκε και μέσα στον Ιανουάριο θα προκηρύξουμε την Β φάση. Όμως δεν πρέπει η Α φάση που ουσιαστικά αφορά την αποτύπωση, να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο για να ψηφιστεί και να τροποποιηθούν κάποιες πιθανές στρεβλώσεις ή να διορθωθούν κάποιες παραλήψεις;».

Aκολουθoύν βίντεο από τη συνεδρίαση.

 

This entry was posted in Άρθρα. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.