Τι σημαίνει σήμερα Διοίκηση στο δήμο Ωρωπού…

Κλείνουν δυο χρόνια από τότε που οι δημότες του νεοσύστατου δήμου Ωρωπού, παρέδωσαν την τύχη όλης της περιοχής, στο σημερινό τοπικό πολιτικό σκηνικό. Διοίκηση για τον τόπο στον Γιάννη Οικονομάκο και στη δημοτική του ομάδα και έλεγχο της διοίκησης αυτής στους υπόλοιπους έξι (6) δημοτικούς συνδυασμούς.

Γίνεται διοίκηση λοιπόν δυο χρόνια τώρα στο δήμο; Αυτό είναι ένα ερώτημα. Γίνεται έλεγχος; Αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα που ζητά και αυτό απάντηση.

Ας δούμε όμως τι σημαίνει διοίκηση και τι για τον Ωρωπό.  Η διοίκηση μπορεί να οριστεί με δυο τρόπους. Ο ένας είναι η «τέχνη» να προβλέπει, να σχεδιάζει και να καθοδηγεί μια ομάδα ανθρώπων, ένα κοινωνικό σύνολο, προς ένα συγκεκριμένο στόχο. Ο άλλος είναι, η ικανότητα ενός ανθρώπου να πείθει κάποιον άλλο να κάνει ό,τι εκείνος τον διατάξει. Ο ολοκληρωμένος και αποδεκτός όμως ορισμός της διοίκησης είναι, όλες οι απαραίτητες ενέργειες που κάνει κάποιος -και στην προκειμένη περίπτωση ο δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος- ώστε να οδηγήσει το δυναμικό των ανθρώπων της ομάδας του (συμπολίτευση) προς ένα κοινά αποδεκτό στόχο. Και ο στόχος αυτός για ένα δήμαρχο, δεν μπορεί να είναι άλλος από την ανάπτυξη του δήμου που διοικεί και από την φροντίδα του κοινωνικού συνόλου που του έδωσε την εντολή.

Ο σημερινός «Διοικητής» λοιπόν, Γιάννης Οικονομάκος, ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ; ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ; ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ προς ένα συγκεκριμένο στόχο ΚΟΙΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΟ;

Και στα τρία αυτά ερωτήματα η απάντηση είτε είναι άμεση είτε έμμεση, είναι ΑΡΝΗΤΙΚΗ!! Η Διοίκησή του μέχρι σήμερα, είναι καθαρά ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ. Και εξηγούμαστε:

Που έριξε το μεγαλύτερο βάρος του ο κ. Οικονομάκος μόλις ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου, εκμεταλλευόμενος το δικαίωμα των «ειδικών συμβούλων» βοήθειας που του έδωσε αφειδώς ο «Καλλικράτης»; Στην «επικοινωνία» με τρεις (3) έμμιισθους ειδικούς συμβούλους! Ποιο το αποτέλεσμα; Ο δήμος σήμερα να κατηγορείται από τους περισσότερους για ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ! Κατηγορείται για ελλιπή ενημέρωση προς τους δημότες, κατηγορείται για λανθασμένες επικοινωνιακές επιλογές. Και αυτό ΔΕΝ είναι αποτέλεσμα κακής επικοινωνίας. Είναι αποτέλεσμα ενεργειών διοίκησης, που ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ από μια «κλειστή» ομάδα συμβούλων, ειδικών συμβούλων και πρωτοκλασάτων δημοτικών υπαλλήλων. Άνθρωποι που υποτίθεται η αποστολή τους είναι να «προβλέπουν» τις ανάγκες, να «σχεδιάζουν» τις λύσεις τους και να προτείνουν αναπτυξιακές δράσεις!  Μόνο αυτό όμως ΔΕΝ γίνεται στη διοίκηση του «Καλλικρατικού» Ωρωπού!

Σήμερα στο δήμο, έχει δημιουργηθεί μια Διοίκηση που «ντύνει» με νομιμότητα τις σωρεία ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ και τους «ελεγχόμενους» ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ! Νομιμότητα μεν… αλλά  ηθικότητα; Αυτό λιγότερο φαίνεται πως ενδιαφέρει.

Σε ένα «ταξίδι» μέσα σ’ αυτές τις απευθείας αναθέσεις (Διαύγεια), ο οποιοσδήποτε πολίτης του Ωρωπού θα πάρει απαντήσεις για την φιλοσοφία του τρόπου διοίκησης (τρανό παράδειγμα η μη ανάρτηση αποφάσεων ή η αλλαγή του «υπογράφοντος στις αποφάσεις του λιμενικού ταμείου), όπως και για τους… «εκλεκτούς» αυτής της «κλειστής» ομάδας της διοίκησης Οικονομάκου.

Δεκαεννιά (19) εκατομμύρια βγήκαν μέσα από το ταμείο του δήμου το 2011 για δαπάνες!!! Φυσικά, απ’ αυτά και αν αφαιρέσουμε τις μισθοδοσίες, πάλι το υπόλοιπο είναι ένα υπέρογκο ποσό δαπανών ΧΩΡΙΣ να έχουν γίνει ΕΡΓΑ!!! Αυτό το βλέπουν όλοι. Γιατί και τα έργα που παρουσιάζονται, είναι κατά 99,99% (όπως οι τιμές) συνεχόμενα έργα των πρώην ΟΤΑ που συνενώθηκαν. Και μάλιστα, ακόμη και αυτά τα έργα, γράφουν «μαύρες» σελίδες στην υλοποίησή τους στα χέρια της σημερινής διοίκησης του δήμου! Όπως για παράδειγμα το έργο της ύδρευσης Αυλώνα, που έγινε και θέμα στη Βουλή των Ελλήνων γιατί πήρε «καπέλο» ενός (1) εκατομμυρίου ευρώ! Και μετά μιλάμε για «εργολάβους» που βούλιαξαν τη χώρα! Πόσο μπορεί να φταίνε οι εργολάβοι, όταν οι διοικήσεις «μοιράζουν» τζάμπα(;;) λεφτά;

Που είναι λοιπόν η ΠΡΟΒΛΕΨΗ, αλλά και σαν συνέπεια ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ προς ένα στόχο ΚΟΙΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΟ; Ποιος σήμερα από τη διοίκηση του κ. Οικονομάκου έδειξε πως ΜΠΟΡΕΙ να «σχεδιάσει»;

Και εδώ αξίζει να αναφέρουμε, πως ο μόνος εφικτός σχεδιασμός στην Ελλάδα της κρίσης και της φτώχειας, είναι αυτός της συμπαράστασης -στο μέτρο του δυνατού- στον πολίτη που υποφέρει, στην οικογένεια που στερείται τα πιο απλά πράγματα, στον επαγγελματία που η πτώχευση του «χτυπάει» την πόρτα. Και αυτό, γιατί η πλειονότητα της κοινωνίας υποφέρει και η αξία της αλληλεγγύης παίρνει στη ζωή μας τη σωστή της θέση.

Πως ο δήμος Ωρωπού βλέπει αυτόν τον σχεδιασμό; Με πανηγύρια «αντιδημάρχων» λοιπόν και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις εκατό (100) χιλιάδων ευρώ! ΜΟΝΟ μ’ αυτά! ΔΕΝ έχουμε ακούσει ακόμη ΤΙΠΟΤΑ για δημοτικές κοινωνικές δράσεις πραγματικής προσφοράς, πλην κάποιες περισσευούμενες μερίδες φαγητών, που έρχονται όμως να αντιπαρατεθούν με κάποια δημοτικά δίδακτρα για να καλυφθούν λειτουργικές δαπάνες ενός νομικού προσώπου! Την ίδια ώρα που 5 χιλιάδες το μήνα, «δρομολογούνται» για έναν νέο «ειδικό» σύμβουλο ή μια διαρρύθμιση μιας αίθουσας του ενοικιαζόμενου δημαρχείου που «πιάνει» το ποσόν των 55.000 ευρώ! Και πολλά άλλα και ιδιαίτερα προκλητικά θέματα σε μια εποχή που εξαθλιώνονται ζωές από τη στέρηση.

Σαν αποτέλεσμα της λογικής αυτής λοιπόν, έκπληκτοι ακούσαμε την πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. (που ομολογουμένως σε άλλες εποχές θα της είχε χρεωθεί εξαιρετική δουλειά) να λέει, πως και στην Κατοχή, εν μέσω πολέμου και πείνας, υπήρχαν και θεατρικές παραστάσεις!!! Και την χειροκρότησαν οι άνθρωποι της ομάδας της, επειδή μάλλον δεν βρίσκουν ΚΑΝΕΝΑ άλλο έργο της διοίκησής τους για χειροκρότημα! Ξεχνά όμως η πρόεδρος, πως ναι, υπήρχαν αυτά τα «φωτεινά» διαλείμματα της τέχνης στην Κατοχή, γιατί υπήρχε η ΕΛΠΙΔΑ της απελευθέρωσης που θέριευε την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και μοίραζε κουράγιο στους υπόδουλους Έλληνες!  Και φυσικά ΔΕΝ ήταν από χρήματα των πολιτών που ΔΕΝ είχαν για μια κουραμάνα.

Τώρα λοιπόν που ξοδεύτηκαν αυτά τα 100 χιλιάρικα, ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ, ΠΟΙΑ ελπίδα έμεινε και ΠΟΙΑ πόρτα είναι ανοιχτή κάποιας δημοτικής συμπαράστασης;;

Οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να υποφέρουν αβοήθητοι και τα «Αγιοβασιλιάτικα» σπιτάκια του Ν.Π.Δ.Δ. θα παραμένουν στο δημοτικό «ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ» της Χαλκουτσίου, για να θυμίζουν το ΠΩΣ η σημερινή δημοτική αρχή βλέπει την κοινωνική μέριμνα με τα λεφτά των δημοτών, ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΥΝ τον ΤΟΠΟ που ΠΡΕΠΕΙ! Και να μην ξεχνάμε και το καλοκαίρι του 2011, τα παραπάνω από 20 χιλιάρικα που δόθηκαν για κάποια βίντεο «διαφήμισης του Ωρωπού», που ελάχιστοι πολίτες είδαν!

Αλήθεια, σήμερα έχει η δημοτική αρχή κάποιον ΣΤΟΧΟ ΚΟΙΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΟ για τον Ωρωπό και τους ανθρώπους του;; Και αν έχει, ΠΟΙΟΣ είναι αυτός και γιατί δεν τον λέει;; Μήπως τον ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ όλοι οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης που ΔΕΝ έχουν «δημοτικές καρέκλες» στη Διοίκηση; Και αν ΔΕΝ τον γνωρίζουν, ΠΟΙΟ «όραμα» οδηγεί τους ίδιους στις «ανακατανομές» του προσεχούς Ιανουαρίου; ΜΟΝΟ αυτό της «καρέκλας»; Ή θα πρέπει οι δημότες του Ωρωπού να ακούσουν και τις ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ τους στη Διοίκηση του δήμου;

Η «κλειστή» αυτή ομάδα των «ευνοούμενων» του δημάρχου, λειτουργεί και ως κέντρο πολιτικής αξιολόγησης τοπικών κοινοτήτων και ΑΝΑΛΟΓΩΣ πράττουν! Το λιγότερο που τους ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα στις τοπικές κοινωνίες τις οποίες τις χωρίζουν σε δύο ταχύτητες. Ο «αποκλεισμός» όμως ορισμένων, μη αρεστών στη Διοίκηση, αλλά και οι «αδυναμίες» των τοπικών αρχόντων στις αρεστές, σχηματίζουν ένα τοπίο εγκατάλειψης όλου του δήμου, που είναι και το ΜΟΝΟ εμφανές «έργο» της δημοτικής αρχής μέχρι σήμερα!

ΣΠΥΡΟΣ ΞΥΛΟΣ

This entry was posted in Άρθρα. Bookmark the permalink.

3 Responses to Τι σημαίνει σήμερα Διοίκηση στο δήμο Ωρωπού…

 1. περαστικά σας!!!!!!!!!! says:

  μπρρρρρρρ!!!!!!!!!! ανατριχίλα κύριε Ξύλο. Τίποτα δεν πάει καλά. Αλλά και να πήγαινε κάτι, εσείς έχετε τον τρόπο, να το εξαφανίζεται ή να το προβάλλεται από το δικό σας πρίσμα, της μιζέριας, της κακομοιριάς, της κακίας. Είσαστε καταπληκτικός παρατηρητής και ενημερωμένος ρεπόρτερ. Κάποιο λάθος μόνο κάνατε με το σπιτάκι του Αι-Βασιλη. Αυτή η ανάθεση αφορούσε το δημοτικό συμβούλιο και όχι το ΝΠΔΔ. Όπως επίσης η δαπάνη των πολιτιστικών, δεν ξεπέρασε τις 80.000ε, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Κατά τα άλλα στον απλό πολίτη του Ωρωπού, φάνηκε πως άρεσαν αυτές οι εκδηλώσεις(κρίνοντας από την συμμετοχή), και όλες δωρεάν, κάτι που δεν συνέβη σε ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟ στην Ελλάδα, (ΟΛΕΣ ΔΩΡΕΑΝ). Για την δική σας υποκουλτούρα, μάλλον δεν ήταν αρεστές.
  Ξέρετε η δυσκοιλιότητα, δεν είναι μόνο εντερική δυσλειτουργεία………

 2. BINGO says:

  Κύριε ή Κυρία «περαστικά σας» 18/09/2012, τα έχετε μπερδέψει όλα. Από την αρχή της διοίκησης του Δημάρχου, αυτοεπαινείσθε, χειροκροτείτε τους εαυτούς τα έχουμε δει στα συμβούλια και μην μας υποτιμάτε. Όλα αυτά που σχολιάζεται (σε αυτό το σχόλιο) δεν έχουν ούτε αρχή ούτε τέλος. Βάλτε σε μία τάξη το μυαλό σας και την σκέψη σας βλέποντας γύρω σας τι συμβαίνει και αξιολογήστε ανάλογα, όσο το δυνατό για καλύτερο αποτέλεσμα για τα παιδιά μας. (Δεν ξέρω αν έχετε παιδιά). Η διοίκηση Δημοσίου Χρήματος δεν είναι μια απλή υπόθεση….

 3. Ανώνυμος says:

  ΚΟΝΟΜΑΚΕ………………………………………………………ΦΑΕ…ΦΑΕ ……..ΦΑΕ……………..!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΠΡΟΣΕΧΕ ΣΤΗ ΧΩΝΕΨΗ…………….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.